Γενικός Δείκτης:731.49-0.23%
EUR/USD: 1.1156

Το ΔΝΤ προειδοποιεί τη Βρετανία για το κόστος του «no-deal» Brexit

  • ( UPD -14/11/2018 20:04 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια μεταβατική εμπορική συμφωνία θα στοίχιζε στη χώρα περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ σε σχέση με το επίπεδο της ανάπτυξης που θα επιτυγχανόταν αν παρέμενε στο μπλοκ των 28, τόνισε την Τετάρτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι η εξασφάλιση μιας εμπορικής συμφωνίας θα μείωνε σχεδόν κατά το ήμισυ τις οικονομικές επιπτώσεις από τα εμπορικά εμπόδια και τη μείωση των ξένων επενδύσεων.

«Σε ένα σενάριο στο οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πραγματοποιούν εμπορικές συναλλαγές με βάση τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, το επίπεδο της παραγωγής αναμένεται να υποχωρήσει 5% ως 8% σε σχέση με ένα σενάριο χωρίς Brexit, με μέση πρόβλεψη το 6%» επισημαίνει το ΔΝΤ.

Ορισμένοι ευρωσκεπτικιστές στο Συντηρητικό κόμμα της Τερέζα Μέι υποστηρίζουν ότι μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία θα έδινε στη Βρετανία τη δυνατότητα να καταλήξει πιο εύκολα σε εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες. Ωστόσο η κα. Μέι είναι υπέρ μιας μεταβατικής συμφωνίας η οποία θα διατηρήσει το ελεύθερο εμπόριο στα αγαθά, αν και όχι στις υπηρεσίες, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει τον έλεγχο της μετανάστευσης από την Ε.Ε.

Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι μια τέτοιου είδους εμπορική συμφωνία θα μείωνε το βρετανικό ΑΕΠ κατά 2,5 με 4 ποσοστιαίες μονάδες έναντι ενός σεναρίου παραμονής στην Ε.Ε.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required