Γενικός Δείκτης:732.120.9%
EUR/USD: 1.1188

Προς κλείσιμο εργοστασίου οδεύει η Vauxhall λόγω Brexit

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Ο γαλλικός όμιλος PSA (Peugeot, Citroen, DS, Opel/Vauxhall), προσανατολίζεται στην επανεξέταση των δραστηριοτήτων του στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο γαλλικός όμιλος κατέχει δύο εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο τα οποία κατασκευάζουν τα αυτοκίνητα με τα σήματα της Vauxhall και της Opel. Η Vauxhall είναι αδελφή μάρκα της Opel, κατασκευάζει τα ίδια μοντέλα με σημαντικότερη διαφορά την τοποθέτηση της θέσης του οδηγού στη δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου.

Πρόκειται για μια διακεκριμένη μάρκα με βαθιές ρίζες στη βρετανική αγορά των αυτοκινήτων, που κατέχει υψηλό μερίδιο στη λίστα των πωλήσεων. Τώρα ο γαλλικός όμιλος εξετάζει σοβαρά την περίπτωση να κλείσει το ένα από τα δυο εργοστάσια, λόγω της χαμηλής ζήτησης, των μέτρων για κατάργηση των κινητήρων ντίζελ, των οικονομικών συνθηκών που θα επικρατήσουν στη χώρα και των πιθανών προβλημάτων στη διακίνηση των αυτοκινήτων και των εξαρτημάτων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων τους τελευταίους μήνες μειώθηκαν κατά 7,2%. Η Vauxhall κατέγραψε πτώση των πωλήσεων κατά 11%, η Peugeot έχασε 2,8% και η Citroen σημείωσε πτώση 3,6%.

Νωρίτερα φέτος, η PSA ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή ενός νέου μοντέλου του βαν Vivaro στο Λούτον και την αύξηση της παραγωγής το 2019, επενδύοντας 100 εκατομμυρίων ευρώ. Η PSA έκανε 650 περικοπές θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο Ellesmere Port από τότε που αγόρασε την Opel/ Vauxhall από την General Motors.

Περίπου το 80% των αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο εξάγονται, με τους περισσότερα από αυτά να κατευθύνονται στην ΕΕ. Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των παγκόσμιων πωλήσεων της PSA.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων που έχουν εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο, εισάγουν εξαρτήματα για την κατασκευή των αυτοκινήτων. Εκτιμάται από τους αναλυτές, ότι η παράδοση των εξαρτημάτων ίσως να καθυστερήσει λόγω της γραφειοκρατίας στα τελωνεία και στα λιμάνια, με αποτέλεσμα να αλλάξει ο ρυθμός κατασκευής των νέων αυτοκινήτων. Μόνο το 40% των εξαρτημάτων του Vivaro van της Vauxhall, παράγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ για το δημοφιλές Astra, το ποσοστό είναι περίπου 23%.

Στο πρόσφατο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου στο Παρίσι, ο επικεφαλής της PSA Κάρλος Ταβάρες δήλωσε «αν δεν υπάρξει συμφωνία, η ευθύνη μου θα είναι να προστατεύσω την εταιρεία μου».

saleswobbe.png

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης από τη Rolls-Royce

Η βρετανική εταιρία Rolls-Royce, που κατασκευάζει κινητήρες για αεροσκάφη, ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεχίζει με τα σχέδια έκτακτης ανάγκης καθώς αυξάνεται η αβεβαιότητα για το εάν το σχέδιο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι θα λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου.

«Αυτή η συμφωνία είναι μόνο ένα σχέδιο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Γουόρεν Ιστ στο ραδιόφωνο του BBC, ο τελευταίος σε μια σειρά επικεφαλής εταιριών που ενθαρρύνουν τους πολιτικούς να είναι ρεαλιστικοί και να μην δυναμιτίσουν μια συμφωνία που θα επιτρέπει να συνεχιστεί η ροή του εμπορίου μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

«Θα συνεχίσουμε με τα σχέδια έκτακτης ανάγκης και αυτά περιλαμβάνουν αποθέματα ασφαλείας, ούτως ώστε να έχουμε τις δυνατότητες από πλευράς επιμελητείας που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας».

Εταιρίες μεταποίησης όπως η Rolls-Royce φοβούνται ότι οι νέοι τελωνειακοί δασμοί και η γραφειοκρατία θα μπορούσαν να απειλήσουν την έγκαιρη παράδοση χιλιάδων εξαρτημάτων από τα οποία εξαρτώνται εάν η Βρετανία φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία στις 29 Μαρτίου.

Το γραφείο της Μέι έχει δημοσιοποιήσει ανακοινώσεις από μια σειρά μεγάλων εταιριών όπως η Diageo, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και η Royal Mail που στηρίζουν τη συμφωνία της πρωθυπουργού.

Ανήσυχη και η BMW

«Η πολιτική κατάσταση παραμένει αβέβαιη» ανέφερε αργά χθες η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο, δηλαδή ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Το εργοστάσιο των οχημάτων Mini της BMW στην Οξφόρδη αντιστοιχεί στο 13% της συνολικής παραγωγής οχημάτων της Βρετανίας, όπου πέρυσι κατασκευάστηκαν σχεδόν 220.000 οχήματα.

vayhxxaa.jpg

 

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required