Γενικός Δείκτης:778.420.64%
EUR/USD: 1.1254

Η Σ.Αραβία τρυπάει για πετρέλαιο σαν τρελή... λόγω Τραμπ

  • ( UPD -26/11/2018 23:57 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Η Σαουδική Αραβία παράγει περισσότερο αργό πετρέλαιο από ποτέ. Από την πρώτη ημέρα, 80 χρόνια πριν, όταν και γέμισε το πρώτο της βαρέλι με πετρέλαιο, μέχρι σήμερα, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα δεν έχει δουλέψει ποτέ τα γεωτρύπανα της με τέτοιο ρυθμό.

Κι αυτό διότι ο Αμερικανός Πρόεδρος πιέζει τη Σαουδική Αραβία να ρίξει ακόμη χαμηλότερα τις τιμές του πετρελαίου.

Η ημερήσια παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας έφτασε τα 11,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, από 10,8 με 10,9 εκατ. νωρίτερα μέσα στο μήνα, σύμφωνα με καλά ενωμερωμένη πηγή που γνωρίζει το θέμα και η οποία ζήτηση να παραμείνει ανώνυμη λόγω των απόρρητων στοιχείων της υπόθεσης.

babydrillf.png

Καθώς αργό και Brent, το παγκόσμιο benchmark πετρελαίου έχει ήδη βουτήξει περισσότερο από 33% από τα υψηλά του Οκτώβρη, πριν από μια εβδομάδα ο Τραμπ ευχαρίστησε τους Σαουδάραβες: «Ευχαριστούμε Σαουδική Αραβία, αλλά ας το πάμε χαμηλότερα!».

Την Κυριακή ο Αμερικανός Πρόεδρος tweetαρε επίσης το εξης:

«Τόσο απίθανα που οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν (ευχαριστούμε Πρόεδρε Τ). Προσθέστε αυτό, που είναι σαν μια μεγάλη φοροελάφρυνση, σε όλα τα άλλα καλά οικονομικά νέα μας. Πληθωρισμός κάτω (ακούς Fed)!»

Η εκτόξευση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας έρχεται μάλιστα δύο εβδομάδες πριν η χώρα και οι συμμάχοι της στον ΟΠΕΚ συναντηθούν στη Βιέννη για να ορίσουν την γραμμή που θα ακολουθήσουν το 2019. Οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ενταθούν κατά τη Σύνοδο των G20 στο Μποένος Αίρες αργότερα μέσα στην εβδομάδα, όπου και θα συναντηθούν οι υπουργοί πετρελαίου της Σ.Αραβίας και Ρωσίας.

 

 

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required