Γενικός Δείκτης:733.182.23%
EUR/USD: 1.1162

Ο ΟΠΕΚ συνεδριάζει στη Βιέννη, με τα βλέμματα στραμμένα στην Αγία Πετρούπολη

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Ο ΟΠΕΚ συνεδριάζει σήμερα, Πέμπτη, με το καρτέλ φαινομενικά πρόθυμο να αψηφήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump και να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου - αλλά ο ο πιο σημαντικός από αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις, θα περάσει τη μέρα του, χιλιάδες μίλια μακριά.

Καθώς οι υπουργοί του ΟΠΕΚ παίρνουν θέση στα κεντρικά γραφεία της Βιέννης, ο Ρώσος υπουργός πετρελαίου Alexander Novak σχεδιάζει να πετάξει στην Αγία Πετρούπολη για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Vladimir Putin για να αποφασίσουν σχετικά με τη συμβολή της χώρας τους. Μόλις ο σημαντικότερος εταίρος του Οργανισμού αποφασίσει πόσο είναι έτοιμος να κόψει από την παραγωγή, ο ΟΠΕΚ θα ακολουθήσει.

"Αντιμετωπίζουμε σκληρή αντίσταση από τη Ρωσία για μια μεγάλη περικοπή", δήλωσε ένας ανώτερος εκπρόσωπος του ΟΠΕΚ, ζητώντας να μην προσδιοριστεί επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.

Η Σαουδική Αραβία, ο de facto ηγέτης του ΟΠΕΚ, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα επωμιστεί μόνη της το βάρος της παραγωγής. Σε ιδιωτικές συνομιλίες, οι εκπρόσωποι δήλωσαν ότι υπάρχει συναίνεση γύρω από συνολική περικοπή που θα μπορούσε να ανέλθει, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, σε περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, αν και όλοι προειδοποίησαν ότι ο αριθμός δεν είναι ο τελικός.

Η αναμονή για τη Μόσχα υποδεικνύει πόσο έχει αλλάξει ο ΟΠΕΚ από το 2016 όταν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία τερμάτισαν την ιστορική τους εχθρότητα και άρχισαν να διαχειρίζονται μαζί την παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Η συμμαχία έχει μετατρέψει τον ΟΠΕΚ σε «δυοπώλιο», στο οποίο η Ρωσία, ως μη επίσημο μέλος του Οργανισού αλλά μέρος της συμμαχίας περικοπής παραγωγής, επιβεβαιώνει τη δύναμή της.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required