Γενικός Δείκτης:733.182.23%
EUR/USD: 1.1163

Οι κερδισμένοι από τις IPO της Uber και της Lyft δεν είναι οι «συνήθεις ύποπτοι»

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Ως ιδιωτικές εταιρείες, οι Uber Technologies Inc. και Lyft Inc. έγιναν οι ίδιες αγορές, όπου οι επενδυτές «έριχναν» κεφάλαια και διαπραγματευόντουσαν μερίδια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δεδομένου ότι και οι δύο εταιρείες κατέθεσαν εμπιστευτικά έγγραφα την προηγούμενη εβδομάδα για μια αρχική δημόσια προσφορά (IPO), πολλοί επενδυτές είναι έτοιμοι να εισπράξουν τα στοιχήματά τους το επόμενο έτος με μεγάλο τρόπο.

Οι αιτήσεις που υπέβαλαν οι Uber και Lyft δεν είναι ακόμη δημόσιες, αλλά πηγές περιέγραψαν τους μεγαλύτερους μετόχους. Δεν είναι, ως επί το πλείστον, οι επενδυτές κεφαλαίων της Silicon Valley. Οι κορυφαίοι κάτοχοι των μεγαλύτερων εταιρειών μίσθωσης αυτοκινήτων της Αμερικής είναι από την Ιαπωνία: η SoftBank Group Corp. και η Rakuten Inc.

Η SoftBank, ο ιαπωνικός γίγαντας του Masayoshi Son, κατέχει περισσότερο από 15% της Uber. Η Rakuten, μια εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου που άρχισε να συγκεντρώνει ένα σημαντικό μερίδιο στην Lyft όταν ξεκινούσε, κατέχει τώρα περισσότερο από 10%. Μαζί, τα μερίδιά τους θα ανέρχονταν τουλάχιστον σε 13 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Ιαπωνία έχει τη μεγαλύτερη αγορά ταξί στον κόσμο, αλλά η κυβέρνηση έχει κλείσει τις περισσότερες εταιρείες μίσθωσης αυτοκινήτων. Αυτό ίσως ενθάρρυνε τους επενδυτές να κινηθούν προς τα δυτικά.

Οι τραπεζίτες της Uber δήλωσαν ότι η εταιρεία θα μπορούσε να εκτιμηθεί στα 120 δισ. δολάρια στην IPO, ενώ η Lyft στοχεύει στα 18 δισ. έως 30 δισ. δολάρια, όπως ανέφεραν οι πηγές στο Bloomberg.

Οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Uber

- Η ιαπωνική SoftBank, η οποία πρωτοπόρησε τη μεγαλύτερη συναλλαγή μετοχών που πραγματοποιήθηκε ποτέ σε μια start-up, όταν έκλεισε συμφωνία αξίας περίπου 9 δισ. δολαρίων με την Uber και τους επενδυτές της τον Ιανουάριο.

- Η Benchmark είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος μετά τη SoftBank

- Οι συνιδρυτές της Uber, Kalanick και Garrett Camp, είναι ο τρίτος και ο τέταρτος μεγαλύτερος μέτοχος της Uber, αντίστοιχα.

- Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας κατέχει περισσότερο από το 5% της Uber, μέσω του Ταμείου Δημόσιων Επενδύσεων.

- Η Alphabet Inc. είναι ο έκτος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας. Η μητρική εταιρεία της Google έχει αποκτήσει μεγάλο μερίδιο στην Uber ανά τα χρόνια.

- Άλλοι επενδυτές με σημαντικά μερίδια ιδιοκτησίας περιλαμβάνουν το First Round Capital, το TPG, το Fidelity Investments, και άλλες εταιρείες και funds.

- Οι Beyoncé, Jay-Z, Ashton Kutcher, Lance Armstrong και ένα μείγμα από άλλες διασημότητες κατέχουν επίσης μερίδιο στην Uber

Οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Lyft

- Η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Rakuten κατέχει περισσότερο από το 10% της Lyft

- Η General Motors Co. επένδυσε 500 εκατομμύρια δολάρια στη Lyft πριν από μερικά χρόνια.

- Ο διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων Fidelity κατέχει συμμετοχή στην Uber και στη Lyft.

- Οι συνιδρυτές Lyft, οι Logan Green και John Zimmer, κατέχουν μαζί το 7% των μετοχών της Lyft.

- Οι συνιδρυτές Lyft, οι Logan Green και John Zimmer, κατέχουν μαζί το 7% των μετοχών της εταιρείας.

- Άλλοι σημαντικοί επενδυτές περιλαμβάνουν επίσης την Alphabet, μέσω του επενδυτικού κεφαλαίου CapitalG.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required