Γενικός Δείκτης:772.740.01%
EUR/USD: 1.1128

Η χειρότερη χρονιά μετά την κρίση για μετοχές και ομόλογα

  • ( UPD -17/12/2018 23:22 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Τόσο τα εταιρικά ομόλογα όσο και οι μετοχές και των δύο πλευρών του Ατλαντικού πρόκειται να παρουσιάσουν απώλειες για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης πριν από μια δεκαετία.

Οι απότομες εναλλαγές ρητορικής στο θέμα των επιτοκίων καθώς και οι εμπορικές εντάσεις έχουν πλήξει σημαντικές τις μετοχές φέτος, με την παγκόσμια αγορά ομολόγων να οδεύει προς τη χειρότερη χρονιά της τα τελευταία δέκα χρόνια, καθώς οι κεντρικές τράπεζες κατεβάζουν ταχύτητα στο θέμα της χρηματοπιστωτικής τόνωσης, δίνοντας έμφαση στα εταιρικά ρίσκα.

Θα είναι η πρώτη φορά από το 2008 που τόσο οι αγοραστές μετοχών όσο και ομολόγων θα έχουν ζημιές, και μόλις η δεύτερη φορά από το 1998, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

creditturn.png

Όπως φαίνεται οι επενδυτές Σταθερού εισοδήματος (όπως τα ομόλογα) δεν έχουν που να κρυφτούν, καθώς και τα κυβερνητικά ομόλογα βυθίζονται στο «κόκκινο» αυτή τη χρονιά.

«Υπήρξε ένα πολύ ασυνήθιστο έτος που θα κλείσουμε τη χρονιά με απώλειες σε μετοχές και ομόλογα παγκοσμίως» δήλωσε ο Richard Turnill, επικεφαλής παγκόσμιας επενδυτικής στρατηγικής της BlackRock.

Η άσχημη εικόνα στα επενδυτικά assets ταυτόχρονα στον κόσμο, υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές καθώς οι κεντρικές τράπεζες αφήνουν πίσω τους μια πολυετή υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική μετά και την κρίση του 2008.

Εταιρικά ομόλογα χαμηλού ρίσκου εκφρασμένα σε ευρώ έχουν εμφανίσει απώλειες της τάξεως του 1,3% στο έτος, η χειρότερη επίδοση από το 2008, όπως αναδεικνύει ο σχετικός δείκτης Bloomberg Barclays' Euro Aggregate Corporate Total Return Index.

Οι μετοχές τα έχουν πάει ακόμη χειρότερη, με συσσωρευμένες απώλειες της τάξεως του 11% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 Europe.

losingbets.png

 

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required