Γενικός Δείκτης:778.420.64%
EUR/USD: 1.1247

Η επίσκεψη Πομπέο στην Ουγγαρία, φέρνει ακόμα πιο κοντά τους Τραμπ και Όρμπαν

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Η Ουγγαρία αναδεικνύει την προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο την επόμενη εβδομάδα ως απόδειξη των δεσμεύσεών της έναντι της Δύσης και μιας έκθεσης υποστήριξης από τη διοίκηση του Trump, αφήνοντας κατά μέρος τις αμφιβολίες του παρελθόντος σχετικά με την υπακοή της πρώην κομμουνιστικής χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επίσκεψη του Pompeo στη Βουδαπέστη τη Δευτέρα, η πρώτη από το 2011, όταν έφτασε εκεί η τότε υπουργός Εξωτερικών Ηillary Clinton, σηματοδοτεί μια νέα εποχή στενών σχέσεων μετά από χρόνια κριτικής που σχετίζεται με τη διπλωματική απομόνωση του πρωθυπουργού Victor Orban. Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχίες για την αποσύνδεση του πρωθυπουργού από τους δημοκρατικούς θεσμούς, καθώς και με την προσέγγισή του με τη Ρωσία, μεταξύ άλλων με τη μορφή μιας πυρηνικής συμφωνίας αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

"Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα αποδεικνύει ότι η Ουγγαρία είναι αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ", δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto στην κρατική υπηρεσία ειδήσεων MTI. Ο Szijjarto βρέθηκε στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα για να εξομαλύνει τις διαφωνίες για μια διμερή αμυντική συμφωνία.

Η υπογραφή μιας συμφωνίας άμυνας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Pompeo - κάτι που δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί - θα χαιρετιστεί επίσης ως απόδειξη ότι η δέσμευση του Προέδρου Donald Trump με ηγέτες όπως ο Orban, που έχουν θεωρηθεί αντίπαλοι της φιλελεύθερης δημοκρατίας, μπορεί να αποδώσει καρπούς σε συνάρτηση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Η επίσκεψη είναι μια νίκη για τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ουγγαρία David Cornstein, πρώην διευθυντή εταιρείας κοσμημάτων της Νέας Υόρκης και φίλο του Trump, ο οποίος πέρυσι υποστήριξε ότι μεγαλύτερη εμπλοκή της Ουάσιγκτον με την κυβέρνηση Orban θα ωφελήσει τις ΗΠΑ. Σε μια ανατροπή της προσέγγισης που είχε η κυβέρνηση Obama, ο Trump υποδέχθηκε ένθερμα την περυσινή εκλογική νίκη του Orban στις βουλευτικές εκλογές και τον έχει επίσης αγκαλιάσει για την κατασκευή ενός φράχτη στα νότια σύνορα της χώρας του.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required