Γενικός Δείκτης:731.49-0.23%
EUR/USD: 1.1152

Brexit: Η May δεσμεύεται για νέα ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο στις 27/2

  • ( UPD -10/02/2019 13:22 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας θέλει περισσότερο χρόνο για να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αντάλλαγμα υποσχέθηκε στους Βρετανούς βουλευτές ότι θα τους δοθεί ακόμα μια ευκαιρία να αναλάβουν τον έλεγχο της διαδικασίας πριν τελειώσει ο χρόνος για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγή με γνώση των σχεδίων της Theresa May.

Με την ψηφοφορία που θα λάβει χώρα στις 14 Φεβρουαρίου και χωρίς να υπάρχει προοπτική συμφωνίας, η May θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα να επιβεβαιώσει τη βούλησή του να αποσυρθεί το ιρλανδικό backstop από την τρέχουσα συμφωνία. Αν δεν φέρει νέα συμφωνία στο Κοινοβούλιο έως τις 27 Φεβρουαρίου, θα πει ότι θα υπάρξει άλλη μια ευκαιρία για ψηφοφορία.

Με αυτό τον ελιγμό, η May προσπαθεί να αποφύγει μια κατάσταση σύμφωνα με την οποία τα μέλη του κοινοβουλίου φοβούνται ότι, αν δεν ψηφίσουν για να πάρουν τον έλεγχο της διαδικασίας και να της δώσουν εντολή να επιδιώξει επέκταση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕΕ, θα χάσουν την ευκαιρία να αποφύγουν την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Liz Truss, ανέφερε μιλώντας στο Sky ότι δεν θα χρειαστεί να επεκταθεί το άρθρο 50 - που ορίζει την προθεσμία για έξοδο - επειδή το βρετανικό κοινοβούλιο θα καταλήξει σε συμφωνία εγκαίρως.

«Επεκτείνοντας την προθεσμία, χωρίς να πετυχαίνουμε κάτι καινούργιο, απλώς καθυστερεί η διαδικασία, με άσχημα αποτελέσματα», είπε, για να προσθέσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να φύγει χωρίς συμφωνία, αν είναι «απολύτως απαραίτητο».

Την ίδια ώρα, ο πρώην πρωθυπουργός Tony Blair δήλωσε ότι η φυγή από τηνης ΕΕ χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να είναι καταστροφική για την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία και ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit.

«Θα ήταν οικονομικά πολύ, πολύ επικίνδυνο για τη Βρετανία και για την ειρηνευτική διαδικασία στην Ιρλανδία θα μπορούσε να είναι καταστροφικό», ανέφερε σε συνέντευξη του στο Sky News. «Μια μη-συμφωνία Brexit σημαίνει πραγματικά σκληρά σύνορα μεταξύ βορρά και νότου στην Ιρλανδία και θα προκαλέσει τεράστιο σχίσμα στο Ηνωμένο Βασίλειο».

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required