Γενικός Δείκτης:776.4-0.26%
EUR/USD: 1.1203

Ενώπιον σημαντικών διλημμάτων η Νιγηρία

  • ( UPD -12/02/2019 12:12 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Οι υποσχέσεις των υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές της Νιγηρίας, προκειμένου να διαμορφώσουν μια οικονομία που μαζί με τη Νότια Αφρική θα είναι οι μεγαλύτερες στην αφρικανική ήπειρο, είναι πιθανό να μην εκπληρωθούν αν η χώρα αποστασιοποιηθεί από την εξάρτησή της από το πετρέλαιο.

Ο πρόεδρος Muhammadu Buhari, 76 ετών, πρώην στρατιωτικός ηγέτης που είναι υποψήφιος για δεύτερη τετραετή θητεία στην ψηφοφορία αυτής της εβδομάδας, έκανε προσπάθειες να εκκινήσει την οικονομία, αλλά τα πράγματα είναι πολύ μακριά από την υπόσχεσή του για ετήσια ανάπτυξη στο 10% που υποσχέθηκε πριν από τις προηγούμενες εκλογές, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ της χώρας να συρρικνωθεί το 2016. Ο βασικός του αντίπαλος είναι ο πρώην αντιπρόεδρος Atiku Abubakar, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας που όμως αντιμετώπισε κατηγορίες για διαφθορά.

Ο νικητής των εκλογών στις 16 Φεβρουαρίου θα αντιμετωπίσει την πρόκληση του μετασχηματισμού της οικονομίας στη χώρα που αποτελεί τον κορυφαίο παραγωγό πετρελαίου στην Αφρική, αποκλιμακώνοντας τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης ενός ταχέως αναπτυσσόμενου, νεαρού πληθυσμού που αγωνίζεται να βρει θέσεις εργασίας.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου και της παραγωγής προκάλεσε την πρώτη οικονομική συρρίκνωση σε 25 χρόνια το 2016. Η οικονομία επέκτεινε 1,9% πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ενώ το σχέδιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα αυξηθεί κατά 2% το 2019.

trading_closer.png

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required