Γενικός Δείκτης:732.020.89%
EUR/USD: 1.121

Φθηνό χρήμα υπόσχεται η Τουρκία, μήπως και γλιτώσει την ύφεση

  • ( UPD -20/02/2019 14:03 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Η κυβέρνηση της Τουρκίας υπόσχεται φθηνή πίστωση και το φέρνει στο επίκεντρο της εκστρατείας της, πιέζοντας τις τράπεζες να αναλάβουν μεγαλύτερους κινδύνους σε μια οικονομία η οποία βρίσκεται ήδη στο χείλος της ύφεσης.

Η κυβέρνηση του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan παροτρύνει τα κρατικά πιστωτικά ιδρύματα να επεκτείνουν τα φτηνά δάνεια από τις βιομηχανίες που καλύπτουν τη γεωργία έως τις ομάδες ποδοσφαίρου, και παράλληλα να βοηθήσουν τους καταναλωτές να πληρώσουν τις πιστωτικές τους κάρτες ή να λάβουν επιτόκια πιο χαμηλά από τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι αυτό θα αναγκάσει άλλες τράπεζες να προσχωρήσουν σε αυτή την πολιτική μετά το σταμάτημα του δανεισμού, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα δισεκατομμύρια δολάρια σε αιτήματα αναδιάρθρωσης του χρέους και ένα αυξανόμενο σωρό επισφαλών δανείων.

"Είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να υποτιμά τους κινδύνους", δήλωσε ο Julian Rimmer, έμπορος της Investec Plc στο Λονδίνο. "Πολλά από τα μέτρα που εισήγαγε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση προβληματικών δανείων, παραβατικών πιστωτικών καρτών κ.ο.κ. είναι διακοσμητικά και απλά τα προβλήματα μπαίνουν κάτω από το χαλί. Δεν είναι όμως ένα μαγικό χαλί και κάποιος πρέπει να αναλάβει τον κίνδυνο σε κάποια στιγμή αδυναμίας".

Αυτά είναι άσχημα νέα για τον Erdogan πριν από τις δημοτικές εκλογές τον επόμενο μήνα. Ήταν πρόεδρος σε όλη αυτή την περίοδο των ετών μεγάλης πιστωτικής επέκτασης που έληξε με συντριπτική πτώση το περασμένο έτος. Ενώ η λίρα έχει ανακτήσει το ένα τρίτο της αξίας της από τον Αύγουστο, εξακολουθεί να είναι ένα από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών με τις χαμηλότερες επιδόσεις στον κόσμο. Ο πληθωρισμός είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 15 χρόνων και οι περισσότεροι ντόπιοι κάνουν καταθέσεις σε χρυσό και ξένο νόμισμα.

turkish_banks.png

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required