Γενικός Δείκτης:838.74-0.62%

Νέες κατηγορίες για ξέπλυμα χρημάτων σε σκανδιναβική τράπεζα

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Η παλαιότερη τράπεζα της Σουηδίας ίσως έχει χειριστεί σημαντικά περισσότερες ύποπτες συναλλαγές οι οποίες συνδέονται με το σκάνδαλο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες της Danske Bank A/S από ό, τι θεωρήθηκε αρχικά.

Η Swedbank AB, η οποία κυριαρχεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές στην περιοχή της Βαλτικής, φέρεται να ενεπλάκη σε υποθέσεις με κεφάλαια περίπου 95 δισεκατομμυρίων κορωνών (10,2 δισεκατομμύρια δολάρια) σε αμφισβητούμενες συναλλαγές, σύμφωνα με το μεγαλύτερο ραδιοτηλεοπτικό κανάλι της Σουηδίας, το SVT, το οποίο αναφέρθηκε σε μια εσωτερική έρευνα που διενήργησε η τράπεζα πέρυσι. Το παραπάνω ποσό είναι διπλάσιο από το επίπεδο των ύποπτων ροών που ανέφερε η SVT πριν από περίπου ένα μήνα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κατηγορίες για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε μια μεγάλη σκανδιναβική τράπεζα έχουν διογκωθεί. Η Danske Bank, η οποία διερευνάται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, παραδέχθηκε πέρυσι ότι περίπου 230 δισεκατομμύρια δολάρια που διοχετεύθηκαν μέσω μιας μικρής οικονομικής μονάδας της Εσθονίας θεωρήθηκαν ύποπτα ως προς την προέλευση τους. Αυτό το σκάνδαλο ξεκίνησε με αναφορές ύψους μόλις 200 εκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματικές ροές που έπρεπε να διερευνηθούν.

Σε μια δήλωση προς το χρηματιστήριο την Παρασκευή, η Swedbank δήλωσε ότι «αναλαμβάνει τις ευθύνες της για την πρόληψη και τον εντοπισμό της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

Η τράπεζα ανέφερε ότι οι αριθμοί που αναφέρονται στην έκθεση SVT είναι ο συνολικός αριθμός όλων των συναλλαγών που προέκυψαν όταν η Swedbank αξιολόγησε τις ροές μεταξύ της Danske Bank και της Swedbank κατά την περίοδο 2007-2015 με βάση διάφορους δείκτες κινδύνου. Η επανεξέταση που ξεκίνησε από την τράπεζα μετά το σκάνδαλο της Danske περιελάμβανε περίπου 2.000 πελάτες. Η Swedbank δήλωσε ότι δεν είναι δεδομένο πως όλες οι συναλλαγές ήταν ύποπτες.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required