Γενικός Δείκτης:778.420.64%
EUR/USD: 1.1244

Ο χρυσός τρώει... τη σκόνη του παλλάδιου

  • ( UPD -20/03/2019 21:43 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Σε νέο ιστορικό υψηλό «εκτοξεύθηκαν» σήμερα τα futures του παλλαδίου, στα 1.562 δολάρια ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όταν σε άλλες χώρες η τιμή ξεπέρασε ακόμη και τα 1.600 δολάρια.

Να σημειωθεί ότι, από τον Αύγουστο του 2018, η τιμή έχει ενισχυθεί κατά 90%!
Το μέταλλο παραμένει είναι πιο πολύτιμο από τον χρυσό, τα futures του οποίου διαπραγματεύονται γύρω από τα 1.305 δολάρια ανά ουγγιά.

Η ζήτηση για το παλλάδιο, το οποίο παράγεται κυρίως σε Ρωσία και Νότια Αφρική, έχει φθάσει στα ύψη, αντισταθμίζοντας την ήδη αυξημένη προσφορά από πλευράς παραγωγών, ήτοι περίπου 10 εκατομμύρια ουγγιές το 2018.

Μετά το 2016, η ζήτηση για το μέταλλο έχει εκτοξευτεί, λόγω των αυξημένων πωλήσεων οχημάτων παγκοσμίως, ιδιαίτερα στην Κίνα.

Θετικά έχουν επιδράσει, επίσης, τα αυστηρότερα πρότυπα εκπομπής ρύπων αλλά και η προτίμηση των καταναλωτών για μεγαλύτερα οχήματα επαγγελματικής χρήσης.

Η τιμή του παλλάδιου βρίσκει επίσης «πάτημα» στα αυτοκίνητα ντίζελ στην Ευρώπη, όπου τα συγκεκριμένα οχήματα έχουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

Το παλλάδιο και οι ενώσεις του χρησιμοποιούνται ευρύτατα ως καταλύτες σε οργανικές χημικές αντιδράσεις, αλλά και στους καταλυτικούς μετατροπείς των αυτοκινήτων.

Επιπλέον, χρησιμοποιούνται σε ολοκληρωμένα κυκλώματα, στην οδοντιατρική, τον καθαρισμό του υδρογόνου, στην κατασκευή κοσμημάτων, ανθεκτικών εργαλείων και οργάνων ακριβείας.

plaldiumsurgee.png

 

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required