Γενικός Δείκτης:779.410.13%
EUR/USD: 1.125

Brexit: Παράταση έως 12 Απριλίου δίνουν οι Ευρωπαίοι

  • ( UPD -22/03/2019 00:25 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Η Τερέζα Μέι βρίσκεται στις Βρυξέλλες και έχει ζητήσει επισήμως τρίμηνη παράταση στο Brexit.

Ένα διπλό τελεσίγραφο προς τη Βρετανή πρωθυπουργό έδωσαν οι ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΕ, σε μία συνεδρίαση η οποία κράτησε αρκετές ώρες και σαφώς ήταν κάτι παραπάνω από δύσκολη για όλους τους συμμετέχοντες.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ηγέτες της ΕΕ προσφέρουν στην κυρία May παράταση (άνευ όρων) έως και τις 12 Απριλίου 2019.

Εάν το βρετανικό κοινοβούλιο ψηφίσει, την ερχόμενη εβδομάδα, τη συμφωνία που έχει καταλήξει η Βρετανή πρωθυπουργός με την ΕΕ τότε θα δοθεί επιπλέον παράταση έως τις 22 Μαΐου 2019.

Παράλληλα εάν η Βρετανία θέλει επιπλέον παράταση πέραν της 12ης Απριλίου θα πρέπει να ενημερώσει γι’ αυτό την Ένωση, προκειμένου να λάβει μέρος στις Ευρωπαϊκές Εκλογές στα τέλη Μαΐου 2019.

Νωρίτερα και όπως μετέδιδε το Bloomberh, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέταζε και τα επόμενα της βήματα - ένα Plan B, στην περίπτωση που η Μέι φάει μία ακόμη «κατραπακιά» στη βρετανική βουλή.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές, η ΕΕ σκέφτεται να πείσει τη Βρετανία να παρατείνει το Brexit εώς και εννέα μήνες (!) εάν δεν περάσει και πάλι το σχέδιο της Μέι την επόμενη εβδομάδα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο σενάριο αυτό θα επιστρέψουν στις Βρυξέλλες στο δεύτερο μισό της ερχόμενης εβδομάδας, προκειμένου να πουν στην πρωθυπουργό πως οι μόνες της επιλογές είναι μια μεγάλη παράταση (ούτως ώστε να συμμετάσχει και στις ευρωεκλογές) ή αλλιώς «άτακτο» no-deal Brexit.

Η ΕΕ όμως δεν θέλει να πάρει το φταίξιμο για ένα χαοτικό Brexit, επομένως οι ευρωπαίοι θα προσπαθήσουν να πείσουν τη Μέι να αποδεχτεί το σχέδιο. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός και οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει όλοι να συμφωνήσουν σε αυτό.

Παράλληλα η ΕΕ πιστεύει πως η Μέι θα πρέπει μετά να επιστρέψει στη βρετανική βουλή μετά τη Σύνοδο, για να λάβει έγκριση, προσέθεσε η πηγή.

Η Τερέζα Μέι σε δηλώσεις της κατά τη Συνέντευξη τύπου μετά τη σύσκεψη Κορυφής, παραδέχθηκε πως η καθυστερήση του Brexit είναι κάτι για το οποίο μετανιώνει πάρα πολύ.

brexitmay.PNG

Στο μεταξύ η στερλίνα κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση από το Νοέμβριο.

Πρόκειται για το μοναδικό νόμισμα που υποχώρησε έναντι του δολαρίου αυτή την εβδομάδα. Του δολαρίου που πιέστηκε σημαντικά από τα dovish σχόλια του Πάουελ της Fed, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, προς έκπληξη όλων, ακύρωσε όλες τις αυξήσεις επιτοκίων για το 2019 (το 2018 είχε υποσχεθεί 3 αυξήσεις!)

brexitbb.png

Νωρίτερα στο προσχέδιο του ανακοινωθέντος της Συνόδου της Ε.Ε., αναφέρθηκε πως είναι αδύνατο να υπάρξει παράταση του Brexit πέρα από την ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επαναλαμβάνουν ότι η συμφωνία αποχώρησης δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να ανοίξει εκ νέου η συμφωνία αποχώρησης. Οποιαδήποτε μονομερής δέσμευση, ανακοίνωση ή άλλη δράση πρέπει να ευθυγραμμίζεται με το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας αποχώρησης» επισημαίνεται στο ανακοινωθέν.

Την ίδια στιγμή, τονίζεται πως πρέπει να γίνουν προετοιμασίες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Γιούνκερ: Νέα συνάντηση αν δεν εγκριθεί η συμφωνία της Μέι

Νέα συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, εάν το βρετανικό κοινοβούλιο δεν εγκρίνει για τρίτη φορά τη συμφωνία αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, σημείωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, «στην περίπτωση που δεν εγκριθεί η Συμφωνία Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων, θα έχουμε μία δεύτερη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα», ενημέρωσε ο Γιούνκερ κατά την είσοδό του στη Σύνοδο της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Μέρκελ: Να κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίσουμε συντεταγμένο Brexit

Όλοι γνωρίζουν ότι αυτή είναι μια ιστορική στιγμή, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο.

Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ένα συντεταγμένο Brexit, δήλωσε η Μέρκελ, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για την πιθανότητα η συμφωνία να μην περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Η 29η Μαρτίου είναι η ημέρα του Brexit, δήλωσε η Μέρκελ. Πρέπει να εργαστούμε έως την τελευταία στιγμή για να έχουμε ένα συντεταγμένο Brexit, είπε. Η συμφωνία αποχώρησης ήταν αποτέλεσμα μιας καλής διαπραγμάτευσης και το περιθώριο ελιγμών που έχουμε είναι περιορισμένο, συμπλήρωσε η Μέρκελ.

Το Brexit είναι σημαντικό αλλά η ΕΕ των 27 πρέπει να σκεφθεί το μέλλον της, δήλωσε.

Μακρόν: Χρειάζεται ένα ξεκάθαρο σχέδιο από τη Βρετανία

Απολύτως ανοικτός σε μια τεχνική παράταση δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι με τη Βρετανία ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων δύο ετών και δεν μπορεί να τεθεί εκ νέου σε διαπραγμάτευση, δήλωσε ο Μακρόν. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο απορρίψει τη συμφωνία, τότε οδεύουμε προς μια έξοδο άνευ συμφωνίας, είπε ο Γάλλος πρόεδρος σημειώνοντας ότι χρειάζεται να γίνει σεβαστή η επιλογή του βρετανικού λαού.

Δεν μπορούμε να παρατείνουμε επ’ αόριστον τη σημερινή κατάσταση, σημείωσε, εξηγώντας ότι για να δοθεί μια μεγαλύτερη παράταση χρειάζεται η Βρετανία να έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο. Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ύστερα από τρία χρόνια ότι οι Βρετανοί πολίτες δεν ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης, είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ρούτε: Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε παράταση για το Brexit

«Είμαστε επί της αρχής προετοιμασμένοι να δώσουμε παράταση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

«Πρώτα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το βρετανικό κοινοβούλιο λέει «ναι». «Μπορούμε να ελπίζουμε ότι η αύξηση της πίεσης θα βοηθήσει την διαδικασία της λήψης απόφασης», πρόσθεσε ο ολλανδός πρωθυπουργός. «Τα πράγματα δεν θα πάνε αυτομάτως καλά, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ατυχήματα».

«Είναι σημαντικό να επιλέξουμε παράταση τέτοιας διάρκειας που θα επιτρέψει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να λειτουργήσει», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λέβεν.

meifbfnff.jpg

Τελεσίγραφο στο Λονδίνο

Να τη βοηθήσει να σωθεί η συμφωνία αποχώρησης του Brexit ζήτησε από τον Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτη των Εργατικών, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζεται να δώσει τελεσίγραφο στους Βρετανούς βουλευτές: Στηρίξτε την πρωθυπουργό σας την επόμενη εβδομάδα (και τη συμφωνία της), αλλιώς ρισκάρετε να αποχωρήσετε στις 29 Μαρτίου, χωρίς συμφωνία.

Η Μέι βρίσκεται στις Βρυξέλλες σήμερα, για τη Σύνοδο της ΕΕ, την ώρα που το Συντηρητικό κόμμα της είναι διχασμένο και αντιμέτωπο με προειδοποιήσεις, όπως αυτή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι η ΕΕ μπορεί να εξασφαλίσει μικρή καθυστέρηση του Brexit, μόνο αν οι βουλευτές εγκρίνουν γρήγορα τη συμφωνία του διαζυγίου.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει μία τρίτη προσπάθεια για να περάσει τη συμφωνία της την Τρίτη ή την Τετάρτη.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required