Γενικός Δείκτης:729.310.39%
EUR/USD: 1.1161

Ο Τραμπ δεν μπορεί να βοηθήσει τον Ερντογάν να αποτρέψει μια νέα τουρκική κρίση

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Ο Recep Tayyip Erdogan είναι πιθανό να περιμένει περισσότερα από τον Donald Trump από όσα ο τελευταίος είναι έτοιμος να δώσει, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να αποτρέψει ακόμα το μεγαλύτερο διπλωματικό χαστούκι που έχει φάει, αλλά και να εμποδίσει την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας.

Ο Erdogan απέστειλε κορυφαίους συνεργάτες του, συμπεριλαμβανομένου του γαμπρού του και σημερινού υπουργού Οικονομικών, προκειμένου να πείσει αξιωματούχους των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα για το ότι η Τουρκία δεν πρέπει να αποτελεί στόχο αμερικανικών κυρώσεων με αφορμή την προγραμματισμένη αγορά συστήματος αεροπορικού αμυντικού εξοπλισμού από τη Ρωσία. Ο σκοπός ήταν επίσης να χαλαρώσουν οι αμερικανοί επενδυτές που ανησυχούν για τη μεγαλύτερη οικονομία της Μέσης Ανατολής και την προοπτική μεγαλύτερης πολιτικής αναταραχής.

Το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ Trump- Erdogan χρησιμοποιήθηκε και από τους δύο ηγέτες για να λειάνει ή και να εξαφανίσει τις συχνές διαφορές ως προς την πολιτική έναντι της Συρίας, τις διαφορές απόψεων για το εμπόριο και για το ΝΑΤΟ. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει τώρα ο Erdogan είναι ότι ανεξάρτητα από τη καλή εικόνα του Trump γι 'αυτόν - είπε κάποτε ότι ο Τούρκος ηγέτης παίρνει "πολύ υψηλό βαθμό" – ίσως να μην είναι δυνατό να αποτραπεί το αδιέξοδο.

«Η Τουρκία έχει πολύ λίγους φίλους στην Ουάσιγκτον», δήλωσε ο Gonul Tol, διευθυντής του Κέντρου Τουρκικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής στην Ουάσινγκτον. Ο Trump δεν μπορεί να «τα βγάλει πέρα, παρά τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τούρκους επειδή υπάρχουν άλλοι παίκτες στην Ουάσινγκτον που αρνούνται να ανεχθούν τις ολοένα και πιο επιθετικές πολιτικές του Erdogan», είπε.

Η Τουρκία εμφανίζεται όλο και πιο απομονωμένη, καθώς ο Erdogan αγωνίζεται να σταματήσει μια σειρά γεγονότων που απειλούν να υπονομεύσουν τη χώρα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά, από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2003.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required