Γενικός Δείκτης:732.020.89%
EUR/USD: 1.121

Γιατί οι επενδυτές αρχίζουν να μηνύουν τη Lyft;

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Ο μήνας του μέλιτος της IPO του Snapchat το 2017 έδωσε τη θέση του σε αγωγές επενδυτών εντός 10 εβδομάδων. Με την Blue Apron Holdings ήταν μόλις επτά εβδομάδες.

Για την Lyft Inc., της οποίας η μετοχή «βυθίστηκε» απότομα μετά το ντεμπούτο της την 28η Μαρτίου, χρειάστηκε λιγότερο από τρεις εβδομάδες για τους απογοητευμένους μετόχους να μηνύσουν την εταιρεία με τον ισχυρισμό ότι τους έπιασε κορόιδα.

Τέτοιες αγωγές αποτελούν ένα πέρασμα για τις νεο-εισηγμένες εταιρείες και έχουν γίνει ακόμη πιο συχνές μετά την οικονομική κρίση του 2008, σύμφωνα με την έρευνα της Cornerstone. Οι περισσότερες από αυτές απορρίπτονται από το δικαστήριο ή καταλήγουν σε συμβιβασμό. Οι εκδικάσεις τέτοιων αγωγών είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Ο τυπικός ισχυρισμός είναι ότι τα στελέχη και οι ασφαλιστές της εταιρείας υπερέβησαν τις προοπτικές τους, οδηγώντας σε απώλειες για τους επενδυτές όταν οι μετοχές βυθίζονται.
Η Lyft κατηγορήθηκε σε δύο σχεδόν πανομοιότυπες αγωγές που κατατέθηκαν στις 16 Απριλίου για υπερβολή των προοπτικών της, όταν ανέφερε στο ενημερωτικό δελτίο της IPO ότι το μερίδιό της στην αγορά των ΗΠΑ ήταν 39%. Και στις δύο αγωγές, οι ενάγοντες κατηγορούν επίσης την εταιρεία επειδή δεν κατόρθωσε να ενημερώσει τους επενδυτές ότι επρόκειτο να ανακαλέσει περισσότερα από 1.000 από τα ηλεκτρικά ποδήλατα από το καινούριο της πρόγραμμα. Η Lyft αρνήθηκε να σχολιάσει τις αγωγές.

Από τη στιγμή που ξεκίνησε να διαπραγματεύεται, η μετοχή της Lyft έχει υποχωρήσει κατά 19% στα 58,36 δολάρια – από την τιμή προσφοράς στα $72 ανά μετοχή. Η μετοχή βίωσε ένα ισχυρό sell-off εν μέσω της αρχικής δημόσιας προσφοράς της ανταγωνιστικής εταιρείας Uber Technologies Inc. την 11η Απριλίου, καθώς οι επενδυτές θα έχουν σύντομα άλλη επιλογή για να στοιχηματίσουν στις δυνατότητες της τεχνολογίας αυτής.

Οι ειδικοί λένε ότι ενώ οι πρώτες αγωγές της Lyft ήταν σε σύντομο χρονικό διάστημα, ορισμένες εταιρείες έχουν μηνυθεί ακόμη νωρίτερα μετά τις δημόσιες εγγραφές τους. Όταν η Facebook Inc. ξεκίνησε το 2012 και υποχώρησε 19% σε διάστημα δύο ημερών μετά τη συγκέντρωση 16 δισ. δολαρίων στην IPO, δέχτηκε σε λιγότερο από μία εβδομάδα μια μαζική αγωγή για λογαριασμό επενδυτών που έχασαν περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Αν τα κακά νέα έρθουν πολύ γρήγορα, αυτό θα προκαλέσει ακόμη πιο γρήγορη δράση από τους επενδυτές», δήλωσε ο Jay Kesten, αναπληρωτής καθηγητής Νομικής του Florida State University, ο οποίος ειδικεύεται στην εταιρική χρηματοδότηση και στον κανονισμό ασφαλείας. «Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τη Lyft», πρόσθεσε.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required