Γενικός Δείκτης:732.020.89%
EUR/USD: 1.121

Πώς η Uber χρησιμοποιεί τα προσωπικά σας δεδομένα για να πάρει την αστυνομία με το μέρος της

  • Print
Προσθήκη σχολίου

«Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε τα δεδομένα που κατέχει η Uber», είχε δηλώσει ο Nick Pailthorpe, πρώην ερευνητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος εργάζεται τώρα στην εταιρεία μίσθωσης μεταφοράς ατόμων. Μιλούσε σε ντετέκτιβς στο κεντρικό τμήμα της ολλανδικής αστυνομίας στην Ουτρέχτη. Ήταν προσκεκλημένος να μιλήσει από έναν από τους συναδέλφους τους, ο οποίος έλαβε βοήθεια από την Uber Technologies Inc. για τον εντοπισμό της διεύθυνσης IP ενός ύποπτου.

Η ομιλία του Pailthorpe δεν είχε μεγάλη ανταπόκριση μέχρι που εξήγησε πως η Uber προσπάθησε να βοηθήσει τις αρχές του Παρισιού μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015, οι οποίες στοίχησαν τη ζωή 130 ανθρώπων. Ένας οδηγός Uber, είπε, σκέφτηκε ότι ένας επιβάτης ήταν ένας από τους τρομοκράτες που εμπλεκόταν στο περιστατικό.

Οι αστυνομικοί άρχισαν να βλέπουν τις δυνατότητες. «Και μπορείτε να δείτε πόσα άτομα κατέβηκαν σε μια τοποθεσία;» ρώτησε ένας αστυνομικός. Ο Pailthorpe απάντησε προσεκτικά: «Πρέπει να κατανοήσουμε την έρευνα και να γνωρίζουμε ότι όλα όσα μοιραζόμαστε είναι νόμιμα και αναλογικά».

Η Uber δεν είναι ακριβώς συνυφασμένη με το νόμο και την τάξη. Έχει καταφέρει μια θυελλώδη σχέση με τις αρχές σε πολλές παγκόσμιες αγορές - συμπεριλαμβανομένων της Ολλανδίας, όπου μια σειρά θανατηφόρων ατυχημάτων με τους οδηγούς της οδήγησαν ακτιβιστές να ζητήσουν απαγόρευση της υπηρεσίας - εν μέρει λόγω της άρνησής της να αποκαλύψει πιθανές αποδείξεις για καταχρήσεις των οδηγών της και άλλα εγκλήματα.

Τουλάχιστον δύο φορές, τα κεντρικά της Uber στο Σαν Φρανσίσκο δέχτηκαν επιδρομές της αστυνομίας. Όμως, καθώς η εταιρεία προετοιμάζεται να μπει στο χρηματιστήριο, προσπαθεί να πάρει την αστυνομία με το μέρος της. Η παγκόσμια ομάδα επιβολής του νόμου της Uber αναπτύσσεται και τώρα έχει περισσότερα από 70 μέλη. Το 2018 συνεργάστηκαν με 300 οργανισμούς σε 51 χώρες, δημιουργώντας σχέσεις με την αστυνομία για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών.

Με 3 εκατομμύρια οδηγούς που παρέχουν 15 εκατομμύρια ημερήσιες μεταφορές, η εταιρεία διαθέτει ένα θησαυρό των δεδομένων - GPS τοποθεσίες, άδειες οδήγησης, τηλέφωνα και αριθμούς πιστωτικών καρτών - και χρησιμοποιεί λογισμικό αναγνώρισης προσώπου το οποίο μπορεί να εκθέσει ψευδώνυμα.

Η ομάδα επιβολής του νόμου της Uber, η οποία χειρίζεται τις έρευνες για εγκλήματα που κυμαίνονται από ληστείες μέχρι εμπορία ανθρώπων, εκτείνεται σε τέσσερα γραφεία, το μεγαλύτερο από τα οποία βρίσκεται στο Άμστερνταμ. Έλαβαν περισσότερες από 400 αιτήσεις πληροφοριών το 2015. Το 2017 ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 14.275.

Αλλά η εταιρεία έχει επίσης ιστορικό κακής διαχείρισης δεδομένων. Τον Σεπτέμβριο συμφώνησε να καταβάλει 148 εκατομμύρια δολάρια σε ένα συμβιβασμό για κατηγορίες που σχετίζονται με παραβίαση δεδομένων μεγάλης κλίμακας, όταν εξέθεσε τις προσωπικές πληροφορίες περισσότερων από 25 εκατομμυρίων χρηστών των ΗΠΑ.

«Η Uber δεν έχει το καλύτερο ιστορικό για τη διατήρηση της ιδιωτικής πληροφορίας», λέει η Wendy Seltzer, δικηγόρος που στο Berkman Klein Center στο Χάρβαρντ. «Οι άνθρωποι που επιλέγουν την Uber πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι πληροφορίες τους μπορούν... να χρησιμοποιηθούν σε μια αστυνομική έρευνα».

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required