Γενικός Δείκτης:732.020.89%
EUR/USD: 1.1215

Λίστα κινεζικών αγαθών ύψους 300 δισ. δολαρίων έδωσαν οι ΗΠΑ, για επιβολή δασμών 25%

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονταν να πλήξουν την Κίνα με νέους δασμούς, ακόμη και όταν ο πρόεδρος Donald Trump δήλωνε ότι θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Xi Jinping στη σύνοδο κορυφής του G-20 του επόμενου μήνα, μια συνάντηση που θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστική για το αν θα υπάρξει βαθύτερη σύγκρουση στο παγκόσμιο εμπόριο.

Το γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ δημοσίευσε τη Δευτέρα μια λίστα κινεζικών αγαθών, ύψους περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων παιδικών ενδυμάτων, παιχνιδιών, κινητών τηλεφώνων και φορητών υπολογιστών, τα οποία απειλεί να πλήξει ο Trump με δασμούς 25%.

Εάν ο Trump προχωρήσει με τους δασμούς, θα διαπιστώσει ότι σχεδόν όλες οι εισαγωγές από την Κίνα καλύπτονται από τιμωρητικούς εισαγωγικούς δασμούς. Επίσης, θα μετατρέψει τον εμπορικό πόλεμο του προέδρου σε απτή πραγματικότητα για πολλούς Αμερικανούς, την περίοδο που επιδιώκει την επανεκλογή του.

Ταυτόχρονα, ο Trump εμφανίζεται αισιόδοξος για τις πιθανότητες μιας συμφωνίας. Τη Δευτέρα, ο Trump δήλωσε ότι θα φανεί «σε περίπου τρεις ή τέσσερις εβδομάδες» εάν οι εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα θα έχουν επιτυχία.

«Ποτέ δεν ξέρετε πραγματικά, έτσι;», δήλωσε ο Trump σε δείπνο στο Λευκό Οίκο. «Αλλά έχω την αίσθηση ότι θα πετύχουμε, τελικά».

Σύμφωνα με μια διαδικασία που περιγράφεται από αξιωματούχους των ΗΠΑ, οι νέοι δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή το νωρίτερο στα τέλη Ιουνίου. Αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει ακριβώς όταν συναντηθεί ο Trump με τον Xi στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των 20 ηγετών (G-20) που συναντιούνται στις 28-29 Ιουνίου στην Οσάκα της Ιαπωνίας, αυξάνοντας την ένταση σε έναν ήδη κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required