Γενικός Δείκτης:732.020.89%
EUR/USD: 1.1215

Ο πληθωρισμός στη Σουηδία επιτρέπει αύξηση των επιτοκίων... του χρόνου!

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Ο σουηδικός πληθωρισμός ανέβηκε τον Απρίλιο κι έτσι πλησίασε και πάλι στο στόχο που είχε τεθεί, παρέχοντας άνεση στην Riksbank η οποία αγωνίζεται να επαναφέρει τα θετικά επιτόκια μετά από χρόνια ακραίας νομισματικής πολιτικής.

Οι τιμές καταναλωτή με σταθερό επιτόκιο αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 2,0% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις στατιστικές της επίσηςμης σουηδικής υπηρεσίας. Αυτό ήταν σύμφωνο με το 2,0% που προβλεπόταν σε έρευνα οικονομολόγων, αλλά λίγο κάτω από την εκτίμηση 2,1% η οποία είχε διατυπωθεί από την κεντρική τράπεζα.

Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας τον περασμένο μήνα προώθησε τα σχέδια αύξησης των επιτοκίων, πιθανότατα στις αρχές του επόμενου έτους, αφού ως τώρα ο πληθωρισμός είχε ξεφύγει από τις προβλέψεις του για αρκετούς μήνες. Η τράπεζα τον Δεκέμβριο αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο μείον 0,25%, κίνηση που αποτέλεσε την πρώτη μιας σφικτής οικονομικής πολιτικής στα τελευταία επτά χρόνια. Οι κεντρικές τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο ζητούν να σταματήσει η εφαρμογή σφικτών οικονομικών πολιτικών, εν μέσω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής δυναμικής και των ποσοστών πληθωρισμού σε πολλές χώρες. Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής στη Σουηδία έχουν δεχθεί ακραίες επικρίσεις για τη χαλαρή πολιτική που εφάρμοσαν, η οποία προκάλεσε την πτώση της κορόνας σε ιστορικά χαμηλά. Η τράπεζα τον περασμένο μήνα αποφάσισε επίσης να παρατείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μέχρι το τέλος του 2020. Επιπροσθέτως, η πορεία του πληθωρισμού ήταν σύμφωνη με τις σχετικές προβλέψεις και προσδοκίες.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required