Γενικός Δείκτης:732.020.89%
EUR/USD: 1.1215

Φταίει η Morgan Stanley για την αποτυχία της Uber στη Wall Street;

  • ( UPD -14/05/2019 14:40 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Η Morgan Stanley κέρδισε την αναδοχή για τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή των ΗΠΑ την τελευταία πενταετία. Τώρα αντιμετωπίζει τις αμφιβολίες της αγοράς, αφού η Uber Technologies Inc. υποχώρησε κατά 18% στις πρώτες δύο ημέρες της διαπραγμάτευσης.

Σε όλη τη Wall Street ακκουγονται ερωτήσεις: Γιατί οι τραπεζίτες, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Morgan Stanley, εκτιμούσαν πέρυσι την αξία της Uber στα 120 δισεκατομμύρια δολάρια, τη στιγμή που η εταιρεία δεν μπορεί να αποδώσει; Μήπως το συνδικάτο - με επικεφαλής την εταιρεία - έθεσε την τιμή της IPO πολύ επιθετικά; Και μήπως έσπρωξαν πολλές μετοχές σε μεγάλους επενδυτές που οι υποσχέσεις τους να τις κρατήσουν μακροπρόθεσμα ήταν ρηχές;

"Εκ των υστέρων, οι ανάδοχοι θα έπρεπε να έχουν κάνει καλύτερη δουλειά στο να υπολογίσουν πόσο ισχυρή είναι η πραγματική ζήτηση", δήλωσε ο Jay Ritter, καθηγητής στο τμήμα επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, ο οποίος ειδικεύεται στις δημόσιες εγγραφές. "Όμως, οι ανάδοχοι γενικά δυσκολεύονται να ανακαλύψουν πόση ζήτηση αγοράς και κράτησης υπάρχει", τόνισε.

Πολλοί επενδυτές πρώτης βαθμίδας κατείχαν ήδη μερίδια στην Uber πριν από την προηγούμενη εβδομάδα, ενδεχομένως περιορίζοντας κάποια όρεξη για τα 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές που πωλήθηκαν. Οι κάτοχοι αυτοί περιλάμβαναν πελάτες του τμήματος διαχείρισης πλούτου της Morgan Stanley, όπως οικογενειακά γραφεία που είχαν ευκαιρίες να αγοράσουν τα μερίδιά του πριν το ντεμπούτο της Uber στη Wall Street, ανέφερε μια πηγή εξοικειωμένη με το θέμα. Ακόμα και μερικοί από τους ηγέτες της Uber άρχισαν να βλέπουν την προσφορά περισσότερο ως μια επακόλουθη επένδυση, παρά μια νέα IPO, σύμφωνα με τις πηγές.

Σήμερα, η μετοχή σημείωσε άνοδο 1,5% στα $37,65 στις προ-συνεδριακές συναλλαγές. Η μετοχή υποχώρησε 7,6% στο ντεμπούτο της στην αγορά την Παρασκευή και έχασε 11% τη Δευτέρα.

Η Morgan Stanley προσπαθεί να σταθεροποιήσει την τιμή της Uber, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν ενημερωθεί για τις προσπάθειές της. Ως επικεφαλής ανάδοχος, η Morgan Stanley έχει το δικαίωμα να πουλήσει πρόσθετες μετοχές μέσω μιας λεγόμενης "greenshoe" επιλογής. Τυπικά, οι τράπεζες μπορούν είτε να αποκτήσουν αυτές τις μετοχές από τους πωλητές στην IPO, είτε να τις δώσουν στην ανοικτή αγορά, γεγονός που συμβάλλει στην υποστήριξη της τιμής κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης. Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό το έκανε αυτό η Morgan Stanley.

Τουλάχιστον ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της Uber, εξέφρασε την απογοήτευσή του, υποδεικνύοντας ότι η τράπεζα θα έπρεπε να έχει στηρίξει την τιμή περισσότερο από την αρχή. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να έχει αφήσει την επενδυτική τράπεζα με λιγότερα «πυρομαχικά» για να στηρίξει τη μετοχή, αν συνεχίσει να ολισθαίνει τις επόμενες ημέρες.

Είναι πιθανό ότι δεν θα διαρκέσουν οι πρώτες αναταράξεις των συναλλαγών. Η Morgan Stanley χειρίστηκε μερικές από τις πιο διάσημες τεχνολογικές IPOs όλων των εποχών - της Facebook Inc., για παράδειγμα - που αρχικά υποχωρούσαν, προτού αναδειχθούν ως once-in-a-generation εταιρείες.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required