Γενικός Δείκτης:732.020.89%
EUR/USD: 1.1215

Brexit και κρίση ρίχνουν θεαματικά τις τιμές πολυτελών ακινήτων στο Λονδίνο

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Ήταν ένα σύμβολο υπερηφάνειας και κομπασμού στην αγορά πολυτελών ακινήτων του Λονδίνου: ένα αρχοντικό στην μοντέρνα γειτονιά του Notting Hill με ανελκυστήρα αυτοκινήτων και μια πισίνα που μετατρέπεται σε αίθουσα χορού με το πάτημα ενός κουμπιού.

Αλλά μόλις ένα χρόνο μετά την εγγραφή με υπέρμετρη αυτοπεποίθηση στη λίστα των προς πώληση ακινήτων του Havona House για 25 εκατομμύρια λίρες (32,3 εκατομμύρια δολάρια), οι ιδιοκτήτες του ακινήτου με επτά υπνοδωμάτια το απέσυραν από την αγορά, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη πτώση της τιμής που σημειώθηκε επί δεκαετίες.

Οι τιμές πώλησης κατοικιών κορυφαίας κατηγορίας στη βρετανική πρωτεύουσα έπεφταν επί περίπου τέσσερα χρόνια, επιβαρυμένες από ένα «κοκτέιλ» φορολογικών αυξήσεων, καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και μια γκάμα νεόδμητων ακινήτων. Η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα, και η πρόσφατη απόφαση για καθυστέρηση του διαζυγίου με την Ευρώπη μέχρι το Halloween σημαίνει ότι η μεγάλη αναμονή των πωλητών για τον κατώτατο σημείο των τιμών, θα συνεχίσει πιθανώς.

"Δεν είναι ακριβώς η κατάλληλη στιγμή για τέτοιες συναλλαγές", δήλωσε ο Becky Fatemi, διευθυντής στο Rokstone, που είναι ο μεσίτης ο οποίος διέθεσε στο εμπόριο το Havona House.

Οι τιμές των κατοικιών στις πιο αριστοκρατικές περιοχές του Λονδίνου άρχισαν να μειώνονται τον Αύγουστο του 2015, σύμφωνα με δείκτη που συνέταξε ο Knight Frank. Αυτό συνέβη περίπου ένα χρόνο πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit και καταγράφει την επί 45 μήνες καθοδική πορεία των τιμών, σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την απότομη πτώση κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, δείχνουν τα στοιχεία του μεσίτη.

sluggish.png

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required