Γενικός Δείκτης:853.320.7%
EUR/USD: 1.1197

Η Fed δίνει σινιάλο για ακόμη πιο «υπομονετική» στάση στα επιτόκια

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Για «σημαντικά αρνητικές» επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών κάνει λόγο η Federal Reserve, σε περίπτωση αδιεξόδου στην εμπορική διαμάχη μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, αλλά και ενός ισχυρού εξωτερικού σοκ.

Τα σχόλια αναφέρονται στα πρακτικά της πρόσφατης συνεδρίασης (30/4-1/5), κατά την οποία η Επιτροπή νομισματικής Πολιτικής αποφάσισε να διατηρήσει το εύρος επιτοκίων στο 2,25%-2,50%.

Όπως σημειώνεται, η Επιτροπή έλαβε υπόψη την αβεβαιότητα γύρω από τις προβλέψεις για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ, το ποσοστό ανεργίας και τον πληθωρισμό.
Επί αυτού, κάνει λόγο «ισορροπημένους» κινδύνους.

Αντίθετα, οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι επιχειρηματικές επενδύσεις θα μπορούσαν να επεκταθούν ταχύτερα από το προβλεπόμενο, υποστηριζόμενες από τις φορολογικές περικοπές που τέθηκαν στο τέλος του 2017, τις θετικές συνθήκες της αγοράς εργασίας, τις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες και το θετικό καταναλωτικό κλίμα.

«Από την άλλη πλευρά, η επιβράδυνση σε ορισμένους οικονομικούς δείκτες από τα τέλη του περασμένου έτους μπορεί να αποτελέσει αιχμή της σημαντικής επιβράδυνσης του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης.

Επιπλέον, οι εμπορικές διαμάχες και οι εξελίξεις στο εξωτερικό θα μπορούσαν να κινηθούν σε κατευθύνσεις που θα έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ», σημειώνει η Τράπεζα, εκφράζοντας στη συνέχεια τις ανησυχίες της για υπερτίμηση του δολαρίου ΗΠΑ (με αντίκτυπο στον πληθωρισμό), σε περίπτωση που οι εμπορικές και γεωπολιτικές διαμάχες επιμείνουν.

Σε ό,τι αφορά στην αγορά εργασίας, η Τράπεζα αναφέρει ότι παρέμεινε ισχυρή, ενώ η οικονομική δραστηριότητα είχε αυξηθεί με σταθερό ρυθμό.
Ορισμένα μέλη σημείωσαν ότι αν και η αγορά στέγασης υπήρξε για κάποιο χρονικό διάστημα κινητήρια δύναμη για την αύξηση του ΑΕΠ, πρόσφατα στοιχεία υπογράμμισαν ορισμένα σταθεροποίησης.

Με τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12+ μηνών, λίγα μέλη εκτιμούν ότι οι κατασκευές κατοικιών θα μπορούσαν να αρχίσουν να συμβάλλουν θετικά στην αύξηση του ΑΕΠ βραχυπρόθεσμα.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required