Γενικός Δείκτης:847.36-0.35%
EUR/USD: 1.1212

Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία παγκοσμίως, ίσως δεν αναπτύσσεται τόσο γρήγορα...

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Οι στατιστικές της Ινδίας μπορεί να έχουν φιλοτεχνήσει μια πολύ πιο ρόδινη εικόνα της οικονομικής της ανάπτυξης, από όσο δείχνει η πιο συγκρατημένη πραγματικότητα της περασμένης δεκαετίας.

Το κράτος κατείχε τα σκήπτρα της ταχύτερα αναπτυσσόμενης μεγάλης οικονομίας του κόσμου μέχρι πρόσφατα, αλλά μια νέα μελέτη του πρώην Οικονομικού Συμβούλου Arvind Subramanian αναφέρει ότι η οικονομική επέκταση υπερεκτιμήθηκε μεταξύ 2011 και 2017. Αντί να αυξάνεται κατά περίπου 7% ετησίως κατά την περίοδο αυτή, η ανάπτυξη ήταν περίπου 4,5%, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσε σε έγγραφο το Κέντρο Διεθνούς Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Η υπερεκτίμηση προέκυψε, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση που είχε την έγκριση του Κογκρέσου, άλλαξε τη μεθοδολογία για τον υπολογισμό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2012. Μία από τις βασικές προσαρμογές ήταν η μετατόπιση προς τα δεδομένα που βασίζονται στα οικονομικά στοιχεία τα οποία συνέταξε το Υπουργείο Εταιρικών Υποθέσεων, αντί των δεδομένων βάσει όγκου, όπως γινόταν ως τώρα. Με τον τρόπο αυτό, οι εκτιμήσεις του ΑΕΠ είναι πιο ευαίσθητες στις μεταβολές των τιμών, σε μια περίοδο χαμηλότερων τιμών πετρελαίου, σύμφωνα με το έγγραφο πυο αποτυπώνει την έρευνα. Αντί να αποπληθωρίζει τις αξίες εισροών ως προς τις τιμές εισροών, η νέα μεθοδολογία αποπληθωρίζει αυτές τις αξίες μέσα από τις τιμές των παραγωγών, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει αύξηση της παραγωγής.

Ο Krishnamurthy Subramanian, ο σημερινός επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης, δεν απάντησε αμέσως σε αιτήματα για σχόλια. Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Στατιστικών δεν μπόρεσε επίσης να απαντήσει αμέσως.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required