Γενικός Δείκτης:853.320.7%
EUR/USD: 1.1199

Η προσδοκία εκλογής του Μητσοτάκη οδηγεί το ράλι του Χρηματιστηρίου

  • ( UPD -13/06/2019 18:47 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Οι κορυφαίες χρηματιστηριακές αποδόσεις του κόσμου φέτος προέρχονται από την Ελλάδα, τη χώρα που μόλις πριν από λίγο καιρό βγήκε από το μεγαλύτερο πρόγραμμα διάσωσης της ιστορίας.

Οι ελληνικές μετοχές έχουν καταγράψει ράλι έως και 38% φέτος - περισσότερο από το διπλάσιο του δείκτη S&P 500 και πέντε φορές του δείκτη MSCI για τις αναδυόμενες αγορές. Ο Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, δήλωσε ότι αναμένει περαιτέρω κέρδη, ενισχυμένα από την πιθανή εκλογή του αρχηγού της αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη στις εθνικές εκλογές του επόμενου μήνα.

 

620x-1.png

 

Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θα εφαρμόσει πολιτικές υπέρ των επιχειρήσεων και θα επιταχύνει την αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου, σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει τους εταιρικούς φόρους και να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις, ως μέρος ενός σχεδίου που στοχεύει σε ρυθμό ανάπτυξης 4%. Οι μετοχές των δύο τραπεζών με τις καλύτερες επιδόσεις, της Τράπεζας Πειραιώς και της Attica Bank, υπερδιπλασιάστηκαν φέτος, εν μέσω προσπαθειών για μείωση των «κόκκινων» δανείων, που προέκυψαν από τη χρηματοοικονομική κρίση.

«Η χρονιά αυτή ξεκίνησε τέλεια», δήλωσε ο κ. Λαζαρίδης σε συνέντευξή του στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια roadshow που οργανώθηκε από κοινού με τον Πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς Γεώργιο Χαντζινοκολάου και τον Αιμίλιο Κυριακού, διευθύνοντα σύμβουλο της Citigroup Ελλάδος. «Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα θέματά τους, τα δημοσιονομικά προβλήματα έχουν επιλυθεί και οι επιχειρήσεις έχουν τα μέσα, με χαμηλά επιτόκια, να εφαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια», πρόσθεσε.

 

620x-1_1.png

 

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας υποχώρησε σε επίπεδο ρεκόρ της τάξης του 2,70% την Πέμπτη, άλλο ένα σημάδι εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Μερικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η αισιοδοξία μπορεί να είναι πρόωρη. Σε σημείωμα τον περασμένο μήνα, η Morgan Stanley δήλωσε ότι τα βασικά στοιχεία των ελληνικών τραπεζών δεν υποστηρίζουν το μεγάλο ράλι των μετοχών τους. Εν τω μεταξύ, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε τα τρωτά σημεία του τραπεζικού κλάδου και τις περαιτέρω προκλήσεις για την τόνωση της εγχώριας ζήτησης.

Αν εκλεγεί, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο έργο: Να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των επενδυτών που φοβούνται ότι θα επιστρέψουν στην οικονομική αναδιάρθρωση, ενώ ταυτόχρονα να μειώσουν τον πόνο για τους Έλληνες, οι οποίοι έχουν υποφέρει από μια δεκαετία πολιτικών που «σφίγγουν» το λουρί και υποβαθμίζουν το βιοτικό τους επίπεδο.

«Η κύρια ανησυχία μου από την άποψη της Citibank είναι ότι όλοι οι νεαροί που έχουμε απασχολήσει τα τελευταία 10 χρόνια έχουν εργαστεί μόνο στη διαχείριση κρίσεων», ανέφερε ο κ. Κυριακού. «Τώρα, μια από τις δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι να αλλάξουμε τη νοοτροπία και να προχωρήσουμε σε τροχιά ανάπτυξης».

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required