Γενικός Δείκτης:850.370%
EUR/USD: 1.1236

Περιορισμένες οι επιλογές του Σι Τζινπίνγκ, μετά το νέο εκβιασμό Τραμπ

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Μέχρι τώρα, ο Xi Jinping γινόταν αντικείμενο επίκλησης για τις απειλές επιβολής δασμών εκ μέρους του Donald Trump. Όμως, το πιο πρόσφατο τελεσίγραφο του προέδρου των ΗΠΑ είναι προσωπικό για τον Κινέζο ηγέτη και η αντίδραση του τελευταίου μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για το πολιτικό του μέλλον.

Ο Trump δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς "πολύ υψηλότερους από 25%", οι οποίοι ίσως φτάσουν να αφορούν σε αγαθά από την Κίνα, αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν ο Xi αρνηθεί να τον συναντήσει στην προσεχή σύνοδο της ομάδας των G-20 στην Ιαπωνία. Το υπουργείο εξωτερικών της Κίνας - το οποίο συνήθως αρνείται να παράσχει λεπτομέρειες για τις συναντήσεις μέχρι την τελευταία στιγμή - αρνήθηκε την Τρίτη να αναφέρει αν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Η επικίνδυνη αυτή στάση, θέτει τον Xi -τον ισχυρότερο ηγέτη της Κίνας εδώ και δεκαετίες- στην πιο δύσκολη, ίσως, φάση της εξαετούς προεδρίας του. Εάν ο Xi υποκύψει στις απειλές του Trump, κινδυνεύει να φανεί αδύναμος στο εσωτερικό της χώρας του. Αν, από την άλλη, απορρίψει τη συνάντηση, πρέπει να αποδεχθεί το οικονομικό κόστος που συνεπάγεται η στάση του Trump, ο οποίος ενδεχομένως θα επεκτείνει την εμπορική διαμάχη έως την περίοδο των προεδρικών εκλογών του 2020.

"Είτε συναντηθούν είτε όχι, κανένα από τα πιθανά σενάρια δεν είναι καλό για τον Πρόεδρο Xi ή για την οικονομία μακροπρόθεσμα", δήλωσε ο Zhang Jian, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου. "Δεν υπάρχει η σωστή επιλογή που να ικανοποιεί τις ανάγκες της κινεζικής οικονομίας ή τους πολιτικούς υπολογισμούς του προέδρου Xi", πρόσθεσε.

Ωθούμενος από τους «ιέρακες» της Ουάσινγκτον, προκειμένου να ακολουθήσει μια ολιστική προσέγγιση προς την Κίνα, ο Trump μπορεί να δυσκολέψει τον Xi να συμβιβαστεί παρακαθήμενος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να πουλήσει όπλα στην Ταϊβάν, αλλά και να επικρίνει τη μαζική κράτηση των μαχητών της Κίνας (Ουιγούροι) σε απομακρυσμένες περιοχές, σταδυτικά της χώρας τροφοδοτούν εθνικιστικούς φόβους στο Πεκίνο ότι οι Η.Π.Α. θέλουν να αποδυναμώσουν και να συγκρατήσουν τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή τους, την Κίνα.

Η G-20 στα τέλη Ιουνίου είναι μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για τον Trump και τον Xi να ξεπεράσουν μια σύγκρουση μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου που φαίνεται να επιδεινώνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Εκτός από τις απειλές για αυξήσεις των δασμών ως εκατέρωθεν αντίποινα, οι ΗΠΑ έχουν μαύρη λίστα με την Huawei Technologies Co. και απειλούν άλλες μεγάλες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, ενώ το Πεκίνο καταρτίζει μια λίστα με "αναξιόπιστες οντότητες" που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αντίστοιχους περιορισμούς.

Κατά την τελευταία συνάντηση μεταξύ της Trump και της Xi στη συνεδρίαση του G-20 στην Αργεντινή πέρυσι, προέκυψε μια εκεχειρία 90 ημερών που άνοιξε χώρο για περισσότερες συνομιλίες. Αυτές κατέρρευσαν τον περασμένο μήνα, αφού ο Trump κατηγόρησε την Κίνα ότι απέκλεισε τμήματα της συμφωνίας, οδηγώντας σε αύξηση των δασμών και ισχυρότερες ενέργειες εναντίον της Huawei.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required