Γενικός Δείκτης:638.2-1.62%
EUR/USD: 1.1361

Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

  • Print
Προσθήκη σχολίου


Συνεδριάζει εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα, ενώ τη Δευτέρα συνεδριάζει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενόψει της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Οι φωνές διαφοροποίησης, που έχουν εκφράσει αρκετά στελέχη, οδήγησε τον πρωθυπουργό να καλέσει το κομματικό όργανο, προκειμένου να κατευνάσει τις φωνές δυσαρέσκειας.

Μέσω αυτών των συναντήσεων, θα επιχειρηθεί να πέσουν οι τόνοι στις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών, ενόψει των κρίσιμων διαβουλεύσεων με τους Θεσμούς, αφού πρώτα δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις για το περιεχόμενο του λεγόμενου «ολιστικού προγράμματος» για τη μεταμνημονική εποχή και για το χρέος. Η γκρίνια προσθέτει ακόμα ένα βάρος στον πρωθυπουργό, ο οποίος τους τελευταίους μήνες είναι αντιμέτωπος με παράλληλα μέτωπα, όπως τα εθνικά, η τουρκική προκλητικότητα και η οικονομία. Το «κυβερνητικό στρατόπεδο» δέχεται επικρίσεις, τόσο από την τάση των «53», όσο και από άλλα στελέχη, για τον τρόπο που κινείται η κυβέρνηση σε κοινωνικοοικονομικά θέματα, ενώ υπάρχει γκρίνια για το έλλειμμα πληροφόρησης από το Μέγαρο Μαξίμου σε βουλευτές για κρίσιμα ζητήματα επικαιρότητας.

Στο μενού της σημερινής σύσκεψης αναμένεται να βρεθεί το περιεχόμενο του αναπτυξιακού σχεδίου, η πορεία της τέταρτης αξιολόγησης, η απομείωση του χρέους και η μεταμνημονιακή εποχή. Ως προς το τελευταίο, ο πρωθυπουργός δέχεται κριτική ότι δεν έχουν συζητηθεί επαρκώς ούτε οι λεπτομέρειες του μεταμνημονιακού προγράμματος, ούτε οι προτεραιότητες που θα δοθούν ως αντιστάθμισμα των δημοσιονομικών μέτρων, που έχουν ήδη ψηφιστεί και εφαρμόζονται. Ενδιαφέρον θα έχει η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Νίκου Φίλη, ο οποίος προχώρησε σε αμφισβήτηση του κυβερνητικού αφηγήματος περί καθαρής εξόδου από καθεστώς μνημονίων, λίγη ώρα αφότου ο Αλέξης Τσίπρας έστελενε μήνυμα από το Καστελόριζο ότι η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία απαλλαγής από την επιτροπεία. Αν και διευκρινίζει πως δεν είναι ο ηγέτης της εσωτερικής αντιπολίτευσης, εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του για τ στόχο πλεονασμάτων, ενώ είπε πως «χωρίς ονομαστική απομείωση του χρέους σε ποσοστό 15-20% δεν μπορεί να γίνει απόσβεση του». Παράλληλα, ο κ. Φίλης διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση δεν συζητά το ενδεχόμενο να έρθει νωρίτερα η μείωσή του.

Η συνεδρίαση, πάντως, θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον. Η σημερινή συνάντηση με τον Πολ Τόμσεν θεωρείται κρίσιμη, όπου και θα φανούν οι προθέσεις του ΔΝΤ για όλα τα εκκρεμή ζητήματα, όπως η μείωση του αφορολόγητου από το 2019. Τέλος. δεν αποκλείεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα και στο προσφυγικό.

Πηγή: protothema.gr

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Δημοφιλή στο Internet

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required