Γενικός Δείκτης:708.24-1.35%

Πόρισμα - κόλαφος: Η εκκένωση στο Μάτι μπορούσε να γίνει με... άνετο βάδισμα!

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Δεδομένου ότι, όπως έχει αναδειχθεί και αποδεικνύεται από το πόρισμα του πραγματογνώμονα που όρισε ο εισαγγελέας, υπήρξε κενό δυνάμεων πυρόσβεσης εξαιτίας της μετακίνησής τους στην Κινέτα, η απώλεια ζωών θα μπορούσε να είχε περιοριστεί αν όσοι είχαν την ευθύνη (ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας, η φυσική ηγεσία του πυροσβεστικού σώματος και οι εμπλεκόμενοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι) έδιναν εντολή εκκένωσης.

Στη σελίδα 66 του πορίσματος που δόθηκε στους δικηγόρους των τοπικών αρχόντων και των υπηρεσιακών παραγόντων οι οποίοι κλήθηκαν από τη δικαιοσύνη να δώσουν εξηγήσεις τονίζεται ότι «η μη έγκαιρη εντολή για οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού στέρησε τη δυνατότηtα ασφαλούς διαφυγής των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής».

«Με μέσο όρο άνετου βαδίσματος τα 80m/min η απόσταση που καλούνταν να καλύψουν από τη Λ. Μαραθώνος έως και την ακτογραμμή για την ασφαλή διαφυγή τους είναι περίπου 1 χλμ, δηλαδή 15 με 20 λεπτά άνετου βαδίσματος».

Δυστυχώς, όμως, ο κ. Καπάκης και η ηγεσία της Πυροσβεστικής αγνόησαν τις προειδοποιήσεις από τις 17.10 (από τον πιλότο του ελικοπτέρου Έρικσον) έως τις 17.45 για «φωτιές στις αυλές»! Σύμφωνα με κατάθεση που συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία προς το συντονιστικό και τους αρχηγούς από τον αξιωματικό που πέταξε πάνω από το πύρινο μέτωπο με το συντονιστικό ελικόπτερο.

Και η Περιφέρεια Αττικής αντέδρασε όταν πλέον ήταν πολύ αργά. Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας συνεδρίασε όταν όλα πλέον για τους κατοίκους στο Νέο Βουτζά και το Μάτι είχαν τελειώσει! Η Ρένα Δούρου την ημέρα της καταστροφής εμφανίστηκε μονάχα στο συντονιστικό, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου έλειπε στο εξωτερικό και την υπόθεση εμφανίζεται να χειρίζεται η περιφερειακή σύμβουλος Ιωάννα Τσούπρα.

Στο πόρισμα περιλαμβάνονται αναλυτικά οι κινήσεις που διατάχθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής και δηλώνεται ρητά ότι δεν έλαβε ποτέ εντολή εκκένωσης από την Πυροσβεστική.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Λιότσιο, τον αξιωματικό του ΠΣ που έκανε την έρευνα, «ο κρατικός μηχανισμός αιφνιδιάστηκε από την γρήγορη εξέλιξη της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα να προκληθούν δυσλειτουργίες στο επιχειρησιακό σκέλος, καθώς και έλλειψη επαρκούς επικοινωνίας των εμπλεκομένων φορέων κατά τη διαχείριση της κρίσης».

Από τις πρώτες σελίδες της έκθεσης που συνέταξε φαίνεται ότι σχεδόν τίποτα δεν λειτούργησε όπως έπρεπε. Ακόμη και η ώρα αναγγελίας της πυρκαγιάς είναι λάθος:

«Σύμφωνα με την τηλεματική μέσω GPS από το ΠΣ 3993 προκύπτει ότι η πρώτη κινητοποίηση και ειδοποίηση προς το Κέντρο για το συμβάν σημειώνεται στις 16:41 και όχι 16:49:27, όπως αναφέρει το έγγραφο με Α/Α: 571943 από το ΕΣΚΕ – ΣΕΚΥΠΣ, αλλά ούτε και η ώρα του Δελτίου τύπου ισχύει».

mati333.jpg

Πηγή: protothema.gr

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required