Γενικός Δείκτης:733.182.23%
EUR/USD: 1.1167

Το υπ. Πολιτισμού επανεξετάζει τις άδειες των 10ώροφων κτηρίων στη σκιά της Ακρόπολης

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Την επανεξέταση της άδειας των δύο δεκαώροφων κτηρίων που «απειλούν» την Ακρόπολη ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις εικόνες με τα κτήρια-μεγαθήρια και τη δημοσιοποίηση των έντονων αντιδράσεων των κατοίκων.

Παράλληλα το υπουργείο Περιβάλλοντος θα εξετάσει αναστολή χορήγησης οικοδομικών εργασιών και αδειών στην περιοχή, έως ότου επανεξεταστεί το πολεοδομικό πλαίσιο προστασίας της.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπ. Πολιτισμού «σε βραχυπρόθεσμη βάση, το ΥΠΠΟΑ προχωρά στην επανεξέταση των συγκεκριμένων περιπτώσεων και εκ νέου εισαγωγή τους στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ):

- για την πρώτη περίπτωση (Φαλήρου), σε σχέση με τις απαιτούμενες εγκρίσεις, με παράλληλο αίτημα προς τον Δήμο Αθηναίων για τις εκδοθείσες πολεοδομικές άδειες
- για τη δεύτερη περίπτωση (Μισαραλιώτου), στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας αίτησης θεραπείας – σημειώνεται ότι δεν έχει ακόμα εισαχθεί προς αδειοδότηση σε όργανα του ΥΠΕΝ

«Η θέα είναι πολιτισμικό αγαθό και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μετατρέπεται σε προνόμιο ορισμένων. Οφείλουμε, ακόμη κι όταν τα προνόμια είναι φωλιασμένα σε διοικητικές πράξεις, κανονισμούς και όρους δόμησης, να ανταποκρινόμαστε στη διαμαρτυρία της κοινωνίας των πολιτών ώστε να υπάρξει ευνομία και αίσθημα δικαίου. Γι αυτό θα εξετασθούν σχολαστικά όλες οι παράμετροι και οι διαδικασίες και είμαστε σε συνεννόηση με τον Γιώργο Σταθάκη, ώστε να λάβουμε συντονισμένα τις σωστές αποφάσεις ως Πολιτεία, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας» » δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά. 

«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι ο νέος οικοδομικός κανονισμός επιτρέπει την ανέγερση τέτοιων κτηρίων» εξήγησε στον ΘΕΜΑ 104,6 η αρχιτέκτων-πολεοδόμος και κάτοικος της περιοχής, Ειρήνη Φρεζάδου. Όπως είπε «μέχρι στιγμής το ΚΑΣ λειτουργούσε σαν ασπίδα προστασίας. Τα τελευταία χρονια μετά τις αφόρητες πιέσεις από τον μαζικό τουρισμό χτίζονται τέτοια κτήρια».

«Προσβάλουν το μνημείο τέτοιου είδους κτήρια. Προσπαθούμε να αποφύγουμε το 30 μέτρα ύψους κτήριο που έχει πάρει προέγκριση από το δήμο Αθηναίων. Αν δεν μπορούμε να προστατεύσουμε την Ακρόπολη δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τίποτα» συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι «δεν αρκεί να αντιμετωπιστεί το ύψος των κτηρίων αλλά ο τεράστιος οικοδομικός συντελεστής. Η περιοχη πρέπει να χαρακτηριστεί περιοχή γενικής κατοικίας».

Κάτοικοι της περιοχής που μίλησαν στο protothema.gr διερωτώνται εάν οι ισχύοντες όροι δόμησης είναι σωστοί σε μια περιοχή, η οποία θεωρείται από μονή της «αρχαιολογικό πάρκο», λόγω της γεωγραφικής σπουδαιότητάς της και κάνουν λόγο για «πολεοδομικό έγκλημα», στο όνομα της ανάπτυξης. Μάλιστα, τονίζουν πως θα καταφύγουν ακόμα και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να σταματήσουν τις οικοδομικές άδειες του κτιρίου στην οδό Φαλήρου, αλλά και στο κτίριο που πρόκειται να ανεγερθεί σύντομα, στην οδό Μισαραλιώτου. 

Οι κάτοικοι της περιοχής μαζεύουν ηλεκτρονικά υπογραφές, οι οποίες το πρωί της Πέμπτης είχαν ξεπεράσει τις 9.000, σε ψήφισμα προκειμένου να το κοινοποιήσουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο της Αθήνας με μήνυμα «ΑΚΡΟΠΟΛΗ - ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ S.O.S.! ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ!!!».

Πηγή: protothema.gr

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required