Γενικός Δείκτης:732.020.89%
EUR/USD: 1.121

Στον ανακριτή για την απολογία του ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος

  • ( UPD -22/04/2019 15:59 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου


Στο Εφετείο οδηγήθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της απόπειρας εκβίασης σε βάρος του κρατούμενου για την υπόθεση της Energa, Αριστείδη Φλώρου.

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο της Ασφάλειας στο υπόγειο πάρκινγκ του Εφετείου.

Στο πλευρό του βρίσκεται η ηθοποιός Νατάσα Καλογρίδη - όπως και την περασμένη Παρασκευή - η οποία έφτασε νωρίτερα στο κτήριο του Εφετείου.

kalogridi-new-new2

Εκτός από τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο θα απολογηθεί σήμερα και ο δικηγόρος Θεόδωρος Παναγόπουλος, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή σε εκτέλεση των ενταλμάτων που εξέδωσε ο ανακριτής, γεγονός που ξεσήκωσε «θύελλα» αντιδράσεων από συναδέλφους τους.

kalogridi-new-new3

Τι δείχνουν οι καταθέσεις

Οι δυο κατηγορούμενοι δικηγόροι διετέλεσαν συνήγοροι του προφυλακισμένου Γ. Αντωνόπουλου, ο οποίος είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση έξω από το σπίτι του στην Πεντέλη το 2014.

Στους Αλ. Λυκουρέζο και Θ. Παναγόπουλο αποδίδεται ότι υπό την παραπάνω ιδιότητά τους, ως συνήγοροι δηλαδή του Γ. Αντωνόπουλου, εκβίαζαν τον επιχειρηματίας Αρ. Φλώρο σε συνεργασία με έγκλειστους Αλβανούς κρατούμενους, προκειμένου ο καταδικασθείς σε 21 χρόνια κάθειρξη έγκλειστος επιχειρηματίας, να τους καταβάλλει το ποσό των 2 εκατ. ευρώ. Εάν το ποσό αυτό καταβάλλονταν, τότε όπως αναφέρουν στοιχεία της δικογραφίας, οι δυο ποινικολόγοι θα ενεργούσαν ώστε να αποσυρθούν οι επιβαρυντικές καταθέσεις Αλβανών κρατούμενων που κατονόμαζαν τον Αρ. Φλώρο ως ηθικό αυτουργό της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Γ. Αντωνόπουλου.

Στη δικογραφία μάλιστα που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση υπάρχουν καταθέσεις δικηγόρων - κάποιοι από αυτούς κατέθεσαν και σε δημόσιο ακροατήριο στη δίκη για τη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου - σύμφωνα με τις οποίες προβλήθηκε από την πλευρά Λυκουρέζου οικονομικό αίτημα προς τον Αρ. Φλώρο και τον τότε δικηγόρο του, τον αδικοχαμένο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο. Απόπειρα εκβιασμού του από τους δυο δικηγόρους έχει καταγγείλει με καταθέσεις του στις αρχές και ο Αρ. Φλώρος.

Ειδικότερα, ο δικηγόρος Ηλίας Αναγνωστόπουλος καθηγητής Ποινικού Δικαίου στη κατάθεσή του στη δίκη για την υπόθεση Ζαφειρόπουλου: «Στις 30 Αυγούστου 2017 με ειδοποίησε ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος ότι θα συναντούσε τον Αλ. Λυκουρέζο και τον Γ. Αντωνόπουλο για να συζητήσουν την υπόθεση. Ο Ζαφειρόπουλος με πήρε την επόμενη ημέρα και μου είπε ότι κάναμε μια συζήτηση που δεν έβγαλε πουθενά. Μου είπε ότι τα χρήματα που ζητούνται είναι παράλογα. Του λέω 200-300 χιλιάδες; Μου λέει μιλάμε για πολλά! Του λέω 1 εκ; Και μου λέει βάλε. Του λέω 2; Μου λέει καλά είσαι! Μου είπε ότι τα ζήτησε ο Λυκουρέζος παρουσία του Θ. Παναγοπουλου ο οποίος δε μίλησε». Ανάλογο είναι δε και το περιεχόμενο της κατάθεσης που έδωσε στον ανακριτή ο κ. Αναγνωστόπουλος στις 27 Μαρτίου.

Αντίστοιχη κατάθεση έδωσε όμως στην ίδια δίκη και ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, Θέμης Σοφός. Ο δικηγόρος αναφέρθηκε σε τηλεφώνημα του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, κατά το οποίο ο αδικοχαμένος συνάδελφος του, φέρεται να του είπε ότι «το γραφείο Λυκουρέζου ζητάει χρήματα». Χαρακτηριστικά, κατάθεσε στο δικαστήριο ο κ. Σοφός: «Στα τέλη Αυγούστου 2017 ο Μιχ. Ζαφειρόπουλος μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι «χθες έγινε ένα ραντεβού στο γραφείο Λυκουρέζου και ζητάνε χρήματα». Του λέω περίμενε να πάρω Αντωνόπουλο και σε παίρνει εκείνος ή εγώ».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σοφό, όταν ο ίδιος επικοινώνησε με τον Γ. Αντωνόπουλο και τον ενημέρωσε για την χρηματική απαίτηση, ο προφυλακισμένος σήμερα δικηγόρος φέρεται να του απάντησε: «Τι είναι αυτά; Εγώ ποτέ δεν τους είπα να ζητήσουν λεφτά!».

Από την πλευρά του ο Γ. Αντωνόπουλος, δικηγόρος και ο ίδιος, υποστηρίζει ότι ο Αλ. Λυκουρέζος αξίωνε χρήματα εν αγνοία του. Σε υπόμνημα που κατάθεσε στις αρχές αναφέρει: «Όπως με ενημέρωσε ο Θέμης Σοφός, (...) ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος είχε εκφράσει την απορία του σχετικά με αξίωση υπέρογκης αμοιβής του δικηγόρου μου Αλέξανδρου Λυκουρέζου που θα τα πλήρωνε ο Αριστείδης Φλώρος, κάτι το οποίο αγνοούσα παντελώς. Κατόπιν απέστειλα επιστολή μέσω email προς τους δικηγόρους Αλέξανδρο Λυκουρέζο, Θεόδωρο Παναγόπουλο και Θεμιστοκλή Σοφό, όπου (...) κατέστησα σαφές ότι δεν επιθυμώ κανενός είδους αποζημίωση από τον Αριστείδη Φλώρο ή οποιονδήποτε άλλο εμπλεκόμενο στην υπόθεση, κι ότι δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνη η έγερση εκ μέρους των δικηγόρων μου οικονομικών απαιτήσεων έναντι του Αριστείδη Φλώρου, θεωρώντας μάλιστα το ζητηθέν ποσό ως εξωφρενικό».

Μάλιστα, ο Γ. Αντωνόπουλος περιέγραψε ένα ακόμη περιστατικό κατά το οποίο ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί χρήματα, ερχόμενος δε -όπως περιγράφει- σε ρήξη με τον Αλ. Λυκουρέζο. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Την ημέρα της δίκης πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ εμού, του Λυκουρέζου, του Σοφού, του Παναγόπουλου και της πρώην συζύγου μου (..), όπου ήρθα σε έντονη φραστική αντιπαράθεση με τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο εξαιτίας των εν αγνοία μου οικονομικών απαιτήσεων που αυτός είχε εγείρει έναντι του Αριστείδη Φλώρου, λέγοντάς του ότι το θέμα έχει λήξει και δεν θα έπρεπε να το έχει κάνει».

Τι αναμένεται να υποστηρίξουν Λυκουρέζος-Παναγόπουλος

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος αναμένεται να αρνηθεί τις κατηγορίες και να υποστηρίξει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να είναι ύποπτος φυγής ώστε να εκδοθεί σε βάρος του ένταλμα. Στη γραμμή της άρνησης αναμένεται να κινηθεί και ο Παναγόπουλος. Η έρευνα του ανακριτή για την υπόθεση συνεχίζεται και επικεντρώνεται πλέον και στον ρόλο που διαδραμάτισαν τέσσερις ακόμη δικηγόροι.

Ειδικότερα, ο Αλ. Λυκουρέζος θα αντικρούσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Άλλωστε ο ίδιος την περασμένη Παρασκευή έξω από το γραφείο του ανακριτή όπου είχε οδηγηθεί για να απολογηθεί είχε αναφέρει: «Εγώ και Θεόδωρος μέλη εγκληματικής οργάνωσης από το 2014; Αν είναι δυνατόν». Ακόμη, κατά τις ίδιες πληροφορίες θα αρνηθεί την κατηγορία της απόπειρας εκβιασμού σε βάρος του Αρ. Φλώρου υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι από τις ηχογραφημένες συνομιλίες που υπάρχουν στη δικογραφία δεν υπάρχει καμία δική του τηλεφωνική επαφή με τους έγκλειστους Αλβανούς, που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Από την πλευρά του ο έτερος συλληφθείς δικηγόρος Θ. Παναγόπουλος, θα αρνηθεί και εκείνος τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι ανέλαβε την υπεράσπιση του Γ. Αντωνόπουλου μόλις το 2017 ενώ η κατηγορία τον τοποθετεί ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης από το 2014.

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία της απόπειρας εκβίασης σε βάρος του Αρ. φλώρου, ο κ. Παναγόπουλος αναμένεται να αναφέρει στον ανακριτή τα όσα είχε καταθέσει πριν λίγες ημέρες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας στη δίκη για τη δολοφονία του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Τότε ο κ. Παναγόπουλος είχε καταθέσει πως ασχολήθηκε ως δικηγόρος με την υπόθεση Αντωνόπουλου τρία χρόνια μετά την απόπειρα δολοφονίας του και δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν γνωρίζει τις συνεννοήσεις που είχαν γίνει. «Αν γνώριζα τις συνομιλίες του εντολέα μου (σ.σ. του Αντωνόπουλου με έγκλειστους Αλβανούς οι οποίες περιλαμβάνονται στη δικογραφία) δεν θα είχα αναλάβει την υπόθεση. Όταν πληροφορήθηκα το περιεχόμενο των διαλόγων έπεσα από τα σύννεφα. Είναι τραγικά αυτά που ζούμε. Είμαστε εν δυνάμει κατηγορούμενοι όλοι οι δικηγόροι που χειριστήκαμε την υπόθεση» .

Ακόμη, ο κ. Παναγόπουλος είχε υποστηρίξει στην κατάθεσή του στο δικαστήριο, ότι έμαθε εκ των υστέρων «ότι ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος που χειριζόταν από την πρώτη στιγμή την υπόθεση ζήτησε 200.000 ευρώ ως δικηγορική αμοιβή από την πλευρά Φλώρου», διευκρινίζοντας πως είναι κάτι που συνηθίζεται σε περιπτώσεις συμβιβασμού.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required