Γενικός Δείκτης:838.71-0.63%
EUR/USD: 1.1303

Δημοτικές εκλογές: Θρίαμβος Μπακογιάννη, σκληρό ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολο της επικράτειας επιβεβαιώνει η εικόνα της εκλογής καθώς η καταμέτρηση των ψήφων οδεύει προς την ολοκλήρωσή της. Σε κανέναν από τους δήμους όπου υπήρξε άμεση υποστήριξη υποψηφίου, το κυβερνών κόμμα δεν κατάφερε να επικρατήσει. Στους δε μεγαλύτερους και συμβολικά πιο σημαντικούς δήμους, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει πανωλεθρία.

Στην Αθήνα ο Κώστας Μπακογιάννης, εκπροσωπώντας τυπικά και ουσιαστικά τη Νέα Δημοκρατία, συνέτριψε τον ανθυποψήφιό του, Νάσο Ηλιόπουλο (ΣΥΡΙΖΑ) με διαφορά άνω του 25%. Συγκεκριμένα, ο κ. Μπακογιάννης καταλαμβάνει 42,62%, με τον κ. Ηλιόπουλο να μένει μόλις στο 16,98%. Η μονομαχία ανάμεσά τους προβλέπεται να είναι ένας υγιεινός περίπατος για τον Κώστα Μπακογιάννη, καθώς απολαύει της γενικότερης προτίμησης των Αθηναίων. Ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το ΚΙΝΑΛ έκανε αξιοπρεπή εμφάνιση με 13,18% ενώ ο Ηλίας Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής, παρά τους φόβους για υψηλότερο ποσοστό, περιορίστηκε στο 10,58%.

Μεταξύ των μεγαλύτερων δήμων της χώρας, το σκληρό «ντέρμπι» εκτυλίσσεται στη Θεσσαλονίκη. Ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ταχιάος νίκησε ξεκάθαρα με 22,47%, έναντι του Κωνσταντίνου Ζέρβα (14,81%) και του Γιώργου Ορφανού (14,57%). Η εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου δικαίωσε τις προβλέψεις και καταποντίστηκε, τερματίζοντας τέταρτη με 13,52%. Όμως, ενδέχεται να προκύψουν ανατροπές στον β' γύρο της εκλογής, αναλόγως της υποστήριξης που θα παράσχουν στους δύο φιναλίστ όσοι έμειναν εκτός της δεύτερης φάσης.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο Γιάννης Μώραλης θα παραμείνει στη θέση του δημάρχου Πειραιά και για την επόμενη πενταετία. Έλαβε ποσοστό 45,39%, έναντι του 27,08% του Νίκου Βλαχάκου, με τον οποίον θα αναμετρηθεί στον β' γύρο. Η τελική φάση της εκλογής θεωρείται τυπική διαδικασία στον δήμο Πειραιά, με το αποτέλεσμα υπέρ του κ. Μώραλη προεξοφλημένο. Όσο για τον Νίκο Μπελαβίλα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έφτασε ούτε στο 15%.

Τα ως άνω αποτελέσματα αφορούν στο 68,67% των καταμετρημένων ψήφων, με τη συμμετοχή να προσδιορίζεται στο 58,51%. Αξιοσημείωτο στοιχείο είναι το ότι σε περισσότερους από 100 δήμους υπήρξε καθαρή νίκη κάποιου υποψηφίου με ποσοστό άνω του 50% και άρα δεν απαιτείται δεύτερος γύρος για την εκλογή νέας δημοτικής αρχής.

Πηγή: protothema.gr

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required