Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 473
Γενικός Δείκτης:625.31-1.06%
EUR/USD: 1.1377

Θα γίνει ο Γιώργος Βερνίκος Μπουτάρης του Πειραιά;

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Αν ένας άνθρωπος πόρρω απέχει από το να χαρακτηριστεί ως «Βλαχοδήμαρχος» αυτός είναι ο γνωστός επιχειρηματίας και (για μία ημέρα) υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Βερνίκος. Καταγόμενος από ιστορική ναυτική οικογένεια της Σίφνου, με παράδοση από το 1850 στις θάλασσες, με προσωπική μόρφωση και με έντονο κοινωνικό και πολιτικό ενδιαφέρον, ο businessman θεωρείται ένας εστέτ της ζωής. Την προηγούμενη Πέμπτη λοιπόν η ανταλλαγή email που είχαμε μαζί του ήταν χαρακτηριστική των προθέσεων του: «αληθεύουν οι πληροφορίες που σας θέλουν ως υποψήφιο Δήμαρχο της πόλης του Πειραιά με στήριξη του ΠΑΣΟΚ κι ενδεχομένως της ΔΗΜΑΡ» ήταν η ερώτηση του newmoney.gr. Για να λάβουμε την απάντηση: «Κατ αρχήν και με προϋποθέσεις ναι» την οποία και δημοσιεύσαμε.

Η απάντηση αυτή λογικό ήταν να βάλει σε κινητικότητα τους πολιτικούς μηχανισμούς του μεγάλου λιμανιού αλλά και τον νυν Δήμαρχο της πόλης Βασίλη Μιχαλολιάκο, ο οποίος μέχρι στιγμής θεωρείται το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τις κάλπες του επόμενου Μαίου. Κι αυτό διότι ο Γιώργος Βερνίκος και μεγάλη σχέση με τον Πειραιά έχει και κοινωνικό στάτους να επιβληθεί διατηρεί και ταυτόχρονα σε μια πιο μοντέρνα μερίδα Πειραιωτών ξυπνάει ένα αίσθημα καινοτομίας, διαφορετικού τύπου πολιτικής δράσης και ενδιαφέροντος λόγω της επιχειρηματικής του δραστηριότητας. Πρόκειται για τους Πειραιώτες εκείνους που θεωρούν πως η πόλη τους πρέπει να ξεφύγει από μια απλή διαχείριση του τρόπου αποκομιδής των σκουπιδιών και της πολιτικής κυριαρχίας εδώ και πολλά χρόνια του μανιάτικου στοιχείου που καθηλώνει το λιμάνι στην ανυπαρξία. Από την άλλη μεριά όμως μια τέτοια υποψηφιότητα δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, ο κ. Βερνίκος θα στηριχτεί για να πάρει τον τρίτο μεγαλύτερο Δήμο της χώρας στις πολιτικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ κι ενδεχομένως της ΔΗΜΑΡ. Με το ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά αλλά και πανελλαδικά να χειμάζεται και τη ΔΗΜΑΡ να βρίσκεται σε μεταίχμιο, είναι αρκετά δύσκολο να ποντάρει ο επιχειρηματίας στην κομματική στήριξη. Όσο κι αν ο Βαγγέλης Βενιζέλος είναι προσωπικός φίλος του κ. Βερνίκου και ο εμπνευστής αυτής της υποψηφιότητας (όπως και της υπουργοποίησης του πέρυσι το καλοκαίρι), είναι δεδομένο πως με ένα καθημαγμένο κόμμα δύσκολα επιβάλλει κανείς πρόσωπα και πολιτικές. Ένα πρόσθετο πρόβλημα της υποψηφιότητας Βερνίκου έχει να κάνει και με την υπόθεση που τον απομάκρυνε – άδικα σύμφωνα με πολλούς – από την κυβέρνηση Σαμαρά πέρυσι τον Ιούνιο. Αναφερόμαστε στην καταγγελία από τον ΣΥΡΙΖΑ για την ασυμβίβαστη με τα πολιτική ήθη συμμετοχή του επιχειρηματία σε εξωχώρια εταιρεία που οδήγησε τον Γιώργο Βερνίκο εκτός κυβερνητικού σχήματος πέντε ημέρες μετά την τοποθέτηση του στον θώκο του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. Βέβαια ως προς αυτό ενδεχομένως η απάντηση να είναι η αποχώρηση του κ. Βερνίκου από όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του προς χάριν του Πειραιά.

Ένας Μπουτάρης του νότου

Όπως και να είναι πάντως μια υποψηφιότητα τέτοιου βεληνεκούς δίνει άλλη διάσταση στις δημοτικές εκλογές. Κι αυτό διότι ο Γιώργος Βερνίκος στους αθηναϊκούς κύκλους έχει κάτι από τον αέρα του Γιάννη Μπουτάρη στους αντίστοιχους βορειοελλαδίτικούς. Πολιτικός ακτιβιστής κατά της χούντας, βασανισθέντας από την ΕΑΤ ΕΣΑ, ο Γιώργος Βερνίκος δεν πούλησε τις ιδέες του για μια καριέρα πολιτικού. Θα πει κανείς βέβαια πως είχε ένα σίγουρο αποκούμπι, λόγω της μεγάλης περιουσίας της εφοπλιστικής οικογένειας του. Όπως και να έχει όμως ο κ. Βερνίκος με την μετέπειτα επιχειρηματική του πορεία απέδειξε πως και αυτόφωτος υπήρξε και ικανότατος αφού η Vernikos Yachts δημιούργησε σχολή στον κλάδο των σκάφων αναψυχής. Όσοι θέλουν να μειώσουν τον έμπειρο επιχειρηματία στέκονται στη life style πλευρά του και στις σχέσεις του με τον γαμπρό του Μίλτο Καμπουρίδη (έχει παντρευτεί τη μοναχοκόρη του Μαρίνα) καθώς από τα ιδρυτικά μέλη της Dolphin Capital ήταν ο ίδιος ο Γιώργος Βερνίκος. Όσοι όμως γνωρίζουν τον επιχειρηματία μιλούν για έναν άνθρωπο με βάθος, που έχει πολύ περισσότερα να πει στην κοινωνία ενώ δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε πως ο ίδιος υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της Greenpeace στην Ελλάδα. Σήμερα, σε ηλικία μόλις 63 ετών, ο ίδιος φαίνεται περισσότερο από ποτέ να θέλει να ξεκινήσει αυτό που άφησε στη μέση μετά την πτώση της δικτατορίας. Να κατέβει στον πολιτικό στίβο και να δώσει τη μάχη που τότε άφησε μισή. Είναι μια άτυπη ρεβάνς που ο ίδιος θέλει να πάρει όχι τόσο από την κοινωνία ή το πολιτικό σύστημα (εξάλλου ο ίδιος είναι μέρος και μέλος αυτού) αλλά από τον ίδιο του τον εαυτό.

Στιγμιότυπα

«Οταν θέλαµε να αλλάξουµε την Ελλάδα» είναι ο τίτλος του βιβλίου του στο οποίο περιγράφει τα βασανιστήρια που υπέστη στην ΕΣΑ και τον αντιδικτατορικό του αγώνα.

Ο Γιώργος Βερνίκος γνώρισε την πρώην γυναίκα του Ντέµη Βεζυρούλη κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων της δικτατορίας και μάλιστα η χούντα την είχε συλλάβει ως αντίποινα στη δράση του. Οι δυο τους θα παντρευτούν το 1974 και καρπός αυτού του έρωτα υπήρξε η Μαρίνα Βερνίκου.

Το 1991 ήταν στην ιδρυτική οµάδα του ελληνικού τµήµατος της Greenpeace και σήµερα είναι πρόεδρος του Δ.Σ.

Εκλεγµένος στον Σύνδεσµο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και στο Ναυτικό Επιµελητήριο Ελλάδος και µε άρθρα σε εφηµερίδες για θέµατα τουρισµού, και ναυτιλίας, θεωρεί εαυτόν ενεργό πολίτη.

Δημοφιλή στο Internet

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required