Γενικός Δείκτης:836.78-0.86%
EUR/USD: 1.1302

Μέρκελ: Η Ευρώπη μπορεί να αντέχει ένα Grexit - Γκάμπριελ: «Ναι» στο δημοψήφισμα σημαίνει «όχι» στο ευρώ

  • ( UPD -29/06/2015 18:25 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Αρκετά διαφορετική στάση έναντι της Ελλάδας τήρησαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο αντικαγκελάριος της χώρας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο κύριος Γκάμπριελ ήταν απόλυτα ξεκάθαρος ότι ένα «Ναι» στο δημοψήφισμα σημαίνει ουσιαστικά έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ αντίθετα η κυρία Μέρκελ δεν θέλησε να εκφράσει δημόσια τη θέση της, αρκούμενη να δηλώσει ότι ο ελληνικός λαός απλά θα πρέπει να ξέρει τι θα ψηφίσει.

Μέρκελ: Το πρόγραμμα «λήγει» τα μεσάνυχτα της Τρίτης - Δεν υπάρχει λόγος για μία έκτακτη Σύνοδο Κορυφής
Ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου η κυρία Μέρκελ, υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν μετά την απόφαση της ελληνικής πλευράς και την προκήρυξη δημοψηφίσματος, ενώ τόνισε ότι η Ευρώπη έχει, πλέον, δημιουργήσει όλα τα απαραίτητα «τείχη» προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση.

Επανέλαβε ότι το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας εκπνέει τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ενώ υποστήριξε ότι σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση ζητήσει μετά το δημοψήφισμα διαπραγματεύσεις τότε η Ευρωζώνη θα εξετάσει αυτό το αίτημα.

Εκτίμησε ότι είναι δικαίωμα της Ελλάδας να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, αλλά είναι, επίσης, δικαίωμα των υπολοίπων κρατών-μελών να λάβουν μέτρα προστασίας.

«Εάν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει η Ευρώπη. Όμως η Ευρώπη έχει κανόνες. Η Ευρώπη θα πρέπει να μπορεί να κινηθεί βάσει των αρχών της. Όταν υπάρχουν προβλήματα σε κάποιο κράτος, τότε το ίδιο το κράτος θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη θα πρέπει να δείξει αλληλεγγύη, αλλά βασιζόμενη στους κανόνες που υπάρχουν», τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ.

Επανέλαβε ότι εξακολουθεί να υπάρχει διάθεση για συμβιβασμό, προσθέτοντας, όμως, ότι αυτή η συμβιβαστική διάθεση δεν υπήρχε από την πλευρά της Ελλάδας, από τη στιγμή η χώρα αποφάσισε μονομερώς να προχωρήσει στην πραγματοποίηση δημοψηφίσματος.

«Όλα τα μέτρα τα οποία μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη της Ελλάδας παραμένουν στο τραπέζι. Αυτό το τόνισε και ο κύριος Γιούνκερ».

Ουσιαστικά η κυρία Μέρκελ - απατώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου - δεν θέλησε να δηλώσει δημοσίως εάν είναι υπέρ ενός «Ναι» ή ενός «Όχι» στο δημοψήφισμα, καθώς αρκέστηκε να δηλώσει ότι είναι αποκλειστικό δικαίωμα του ελληνικού λαού το τι θα διαλέξει, απλά θα πρέπει να γνωρίζει τι ακριβώς σημαίνει η επιλογή του. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος να υπάρξει μία έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, καθώς δεν υπάρχει, ουσιαστικά, κάτι καινούργιο.

Απατώντας σε ερώτηση εάν ο κ. Τσίπρας την είχε ενημερώσει για το ότι θα υπάρξει προκήρυξη δημοψηφίσματος, δεν θέλησε να απαντήσει ξεκάθαρα, τονίζοντας ότι «εκείνο το βράδυ υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του κυρίου Τσίπρα τόσο μαζί μου όσο και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω».

Γκάμπριελ: Οι Έλληνες ήθελαν μόνο να πάρουν χρήματα και όχι να δεσμευθούν για μεταρρυθμίσεις
Μετά την κυρία Μέρκελ τον λόγο έλαβε ο αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος, σαφώς, ήταν αρκούντως πιο επιθετικός από την κυρία Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι όχι μόνο η Ελλάδα δεν ήθελε να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, αλλά ουσιαστικά ήθελε να λάβει χρήματα, χωρίς να προχωρήσει σε καμία αλλαγή.

Ξεκαθάρισε, ακόμη, ότι κατά την δική του άποψη, εάν ο ελληνικός λαός επιλέξει το «Ναι» στο δημοψήφισμα αυτό σημαίνει ότι επιλέγει να φύγει από την Ευρωζώνη.

«Ξέρω ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε μία τεράστια πρόκληση, στην οποία θα πρέπει να ανταποκριθούμε. Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα είναι εξελίξεις τις οποίες προσπαθήσαμε όλοι – και η Κομισιόν και το ΔΝΤ – να εμποδίσουμε. Παρουσιάσαμε μία πρόταση που ήταν «πλούσια», που μπορούσε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της Ελλάδας με τον καλύτερο τρόπο. Λάβαμε υπόψη μας τις διαφορετικές οικονομικές συνθήκες που υπήρχαν στην Ελλάδα. Δεν επρόκειτο για ένα νέο Μνημόνιο, επρόκειτο για μία πρόταση που θα βοηθούσε να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Ελλάδα».

Ο κύριος Γκάμπριελ υπερασπίστηκε τις προτάσεις με τον δανειστών, τονίζοντας ότι στόχος ήταν να αντιμετωπιστεί και η ανθρωπιστική κρίση. «Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, αποφάσισε να ακολουθήσει ένα άλλο δρόμο. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ήθελε να δεχθεί ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αλλά ήθελε μόνο να λάβει τα κονδύλια χωρίς η ίδια να πράξει κάτι. Δεν μπορεί να γίνει αυτό. Και εμείς θα πρέπει να μπορούμε να εξηγήσουμε στον δικό μας λαό, τι ακριβώς κάνουμε. Για ποιο λόγο προσφέρουμε κονδύλια, προκειμένου ένας άλλος λαός να βοηθηθεί».

Ξεκαθάρισε ότι για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στο δημοψήφισμα θα πρέπει να επικρατήσει το «Ναι», καθώς σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρξει και εκταμίευση των κονδυλίων που έχει «υποσχεθεί» η Ευρωζώνη.

Εάν, όμως, ο ελληνικός λαός επιλέξει το «Όχι» καθίσταται σαφές ότι θα είναι ψήφος υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν οι Έλληνες, τόνισε ο κύριος Γκάμπριελ.

 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required