Γενικός Δείκτης:681.03-1.24%

Δεν κάνουν πίσω οι Καναδοί για λουκέτο στα μεταλλεία στις Σκουριές

  • ( UPD -19/09/2017 16:54 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Της Μαριάννας Τζάννε

Τα εργοτάξια στα μεταλλεία Χαλκιδικής ετοιμάζεται να σφραγίσει από την προσεχή Παρασκευή η Ελληνικός Χρυσός.

Οι Καναδοί, μιλώντας στο newmoney.gr, δηλώνουν αμετακίνητοι στο θέμα της χορήγησης των αδειών καθώς το υπουργείο ναι μεν αδειοδότησε πλήρως την Ολυμπιάδα, ωστόσο αρνείται πεισματικά να εκδώσει την άδεια τροποποίησης ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων για τις Σκουριές. «Δεν είναι ουσιώδεις άδεια, ωστόσο η εταιρεία για να είναι νόμιμη και να μπορεί να συνεχίσει τις εργασίες της, οφείλει να την έχει στα χέρια της» αναφέρουν στελέχη της.

Τονίζουν επίσης ότι οι Σκουριές αποτελούν ενιαίο έργο για την ανάπτυξη της επένδυσης στην Χαλκιδική και το αποσυνδέουν με το αντικείμενο της διαιτησίας που σχετίζεται με την μονάδα μεταλλουργίας (εργοστάσιο χρυσού στο Μαντέμ Λάκκος), χαρακτηρίζοντας την απόφαση του ΥΠΕΝ μονομερή και αντισυμβατική.Όπως σημειώνουν, στις Σκουριές θα κατασκευαστεί εργοστάσιο εμπλουτισμού (κατεργασίας συμπυκνωμάτων) και από το μεταλλείο θα αξιοποιείται ως καταλύτης για την παραγωγη χρυσού, ο χαλκός.

Με τις εξελίξεις να τρέχουν, όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι εντός των επομένων ημερών θα υπάρξουν σημαντικές αποφάσεις για τους 2.312 εργαζόμενους (άμεσα και έμμεσα μέσω των υπεργολάβων), που ετοιμάζουν νέες δυναμικές κινητοποιήσεις.

Αν η εταιρεία εμείνει στην απόφαση της, όπως όλα δείχνουν για αναστολή εργασιών, τότε υπολογίζεται ότι θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του νόμου που προβλέπει απολύσεις και διαθεσιμότητα. Αρμόδιες πηγές της Ελληνικός Χρυσός, υποστηρίζουν ότι με τις προϋποθέσεις αυτές ελάχιστοι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στα μεταλλεία που εκτιμώνται περίπου σε 150 άτομα.

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Δημοφιλή στο Internet

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required