Γενικός Δείκτης:766.64-0.92%
EUR/USD: 1.17

Ο ΔΕΔΔΗΕ για τις ρευματοκλοπές

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο, σύμφωνα με τα οποία η ΔΕΗ φέρεται να εγκαλεί τον ΔΕΔΔΗΕ για πλημμελείς ελέγχους ως προς το φαινόμενο των ρευματοκλοπών, ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, διευκρινίζει τα εξής:

"Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για την καταπολέμηση του φαινομένου και τον εντοπισμό των παραβατών, ενώ η αποτελεσματικότητα των ενεργειών και δράσεων της Εταιρίας αντανακλάται εναργώς στα στοιχεία του πλήθους των κατ’ έτος εντοπισμένων ρευματοκλοπών, που παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, το σύνολο των ρευματοκλοπών που εντοπίσθηκαν, ανήλθε στις 11.528 περιπτώσεις, σε επίπεδα δηλαδή σχεδόν διπλάσια έναντι του 2014, οπότε είχε διαμορφωθεί στις 6.650 περιπτώσεις.

Η πολύ μεγάλη αύξηση αυτή απορρέει ευθέως από το γεγονός ότι το ζήτημα των ρευματοκλοπών συνιστά πρώτη προτεραιότητα για τον ΔΕΔΔΗΕ, που δρομολόγησε και συστηματοποίησε σειρά ενεργειών και δράσεων, με κυριότερη την εντατικοποίηση των ελέγχων (περίπου 800.000 έλεγχοι ετησίως, τόσο στοχευμένοι, όσο και στο πλαίσιο άλλων εργασιών), που απέφεραν το αποτέλεσμα του διπλασιασμού των εντοπισμών.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι στα εν λόγω δημοσιεύματα, ενώ κατηγορείται ο ΔΕΔΔΗΕ για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του στο θέμα αυτό, αναφέρονται στοιχεία που καταδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο, όπως δηλαδή ο σχεδόν δεκαπλασιασμός των μηνύσεων που υπέβαλε για υποθέσεις εντοπισμένων ρευματοκλοπών και έφθασαν στο ακροατήριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (από 324 υποθέσεις το 2015 στις 2.971 από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα).

Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει συμβάλει ουσιαστικά και αποφασιστικά στην εκπόνηση του νέου, σύγχρονου και αυστηρότερου πλαισίου αντιμετώπισης των ρευματοκλοπών, το οποίο πρόσφατα εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ και αναμένεται να συμβάλει δραστικά στην ανάσχεση του φαινομένου της ρευματοκλοπής.

Σχετικά με το θέμα του κόστους της ενέργειας από ρευματοκλοπές, ο ΔΕΔΔΗΕ, με βάση τα επίσημα στοιχεία των μη τεχνικών απωλειών του Δικτύου, τα οποία είναι εγκεκριμένα από την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΕ), διευκρινίζει ότι το κόστος της κλαπείσας ενέργειας υπολογίζεται σε περίπου 80 εκ. ευρώ ετησίως και όχι σε 250 εκ. ευρώ, όπως αναφέρεται σε πρόσφατα δημοσιεύματα, πολλώ δε μάλλον σε 500 εκ. ευρώ, σύμφωνα με αντίστοιχα δημοσιεύματα προ εξαμήνου.

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Δημοφιλή στο Internet

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required