Γενικός Δείκτης:765.35-0.05%
EUR/USD: 1.17

Φρένο στις εξαγωγές ρεύματος βάζει τροπολογία του ΥΠΕΝ

  • Print
Προσθήκη σχολίου

της Μαριάννας Τζάννε

Φρένο στις εξαγωγές ενέργειας από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ βάζει με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στο πολυνομοσχέδιο, το υπουργείο Περιβάλλοντος. Στόχος είναι να ελεγχθούν οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που αντί να διοχετεύονται στην ελληνική αγορά δημιουργώντας ελκυστικότερα τιμολογιακά προϊόντα, βγαίνουν στο εξωτερικό, δημιουργώντας στρεβλώσεις που πλήττουν την ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των προμηθευτών.

Με την νέα ρύθμιση όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του ΛΑΓΗΕ (λειτουργός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας) οφείλουν να καταθέσουν ετήσιο επιχειρηματικό πλάνο, με τριμηναίους στόχους, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2018.

Όσοι δεν είναι δηλωμένοι στο μητρώο θα πρέπει να καταθέσουν το αντίστοιχο business plan τρεις εργάσιμες μέρες πριν την διενέργεια της δημοπρασίας. Η τροπολογία προβλέπει και τι ποσότητες θα δημοπρατούνται σε περίπτωση που τα μερίδια της ΔΕΗ είναι εκτός των μνημονιακών στόχων και χρειάζεται να δημοπρατηθούν ως πέναλντι, μεγαλύτερες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργεια. Η ρύθμιση ορίζει ότι σε αυτή την περίπτωση, οι δημοπρατούμενες ποσότητες θα κατανέμονται στην αγορά σε δύο δημοπρασίες.

Η τροπολογία αναπροσαρμόζει τέλος και το καθεστώς με τις ΥΚΩ. Έτσι κάθε Σεπτέμβριο θα αποστέλλονται στη ΡΑΕ τα στοιχεία με τις εκτιμήσεις του τρέχοντος και του επόμενου έτους της πορείας του ειδικού λογαριασμού των ΥΚΩ. Στη συνέχεια η Αρχή κάθε Νοέμβριο θα εισηγείται στον υπουργό ΠΕΝ ανάλογα αυξήσεις ή μειώσεις των χρεώσεων που πληρώνουν οι καταναλωτές.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Δημοφιλή στο Internet

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required