Γενικός Δείκτης:766.64-0.92%
EUR/USD: 1.16

Ο Αλ. Τσίπρας εγκαινιάζει την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων

  • ( UPD -19/03/2018 11:41 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Στη Σύρο και την Τήνο μεταβαίνει το πρωί της Δευτέρας 19 Μαρτίου 2018 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τα εγκαίνια του έργου της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων, στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στη Σύρο πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός παρουσία του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη και των διοικήσεων των ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. Τσίπρα με τη δημοτική Αρχή, φορείς της πόλης αλλά και το  Σωματείο Εργαζομένων στο Ναυπηγείο Νεώριο της Σύρου, όπου η ηλεκτρική διασύνδεση αλλά και η προοπτική για το ναυπηγείο τέθηκαν επί τάπητος

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Τήνο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο, Ιωάννη Σιώτο. Κατόπιν θα επισκεφθεί το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό σε κατοίκους και φορείς της πόλης και θα ξεναγηθεί στην έκθεση του Ιωάννη Χαλεπά.

Η διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης

Πάνω από το 82% της ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά το 2017 παρήχθη από μονάδες που λειτουργούν με πετρέλαιο, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των καταναλωτών από το υψηλό κόστος παραγωγής και του περιβάλλοντος από τους ρύπους.

Η εικόνα για τις Κυκλάδες θα αρχίσει να αλλάζει από εφέτος καθώς σήμερα θα εγκαινιαστεί επίσημα η πρώτη φάση της διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο.

Η διασύνδεση υλοποιήθηκε από τον ΑΔΜΗΕ, λειτουργεί δοκιμαστικά από τις αρχές του χρόνου και θα οδηγήσει από εφέτος σε περιορισμό του κόστους και της ρύπανσης, αλλά και σε αύξηση του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών οι οποίες πέρυσι κάλυψαν το υπόλοιπο 18% των ενεργειακών αναγκών των μη διασυνδεδεμένων νησιών.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει Σύρο, Μύκονο, Πάρο και Νάξο

Η πρώτη φάση που εγκαινιάζεται περιλαμβάνει τα νησιά Σύρο, Μύκονο, Πάρο και Νάξο, έργο κόστους 245 εκατ. ευρώ, το οποίο μειώνει το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών κατά 80 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Η δεύτερη φάση που περιλαμβάνει τη διασύνδεση της Νάξου και την αναβάθμιση των διασυνδέσεων με Άνδρο και Τήνο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019 ενώ το 2020 προγραμματίζεται η τρίτη φάση που περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου καλωδίου διασύνδεσης του Λαυρίου με τη Σύρο, έργο που με απόφαση του ΑΔΜΗΕ επισπεύσθηκε κατά δύο χρόνια.

Το 2020 προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία η πρώτη, «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου – Χανίων και θα ακολουθήσει η δεύτερη (Ηράκλειο – Αττική), που εξετάζεται σε συνδυασμό με την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο (EuroAsia Interconnector), ενώ στο στάδιο της εξέτασης βρίσκονται οι διασυνδέσεις νησιών του Κεντρικού και Βόρειου Αιγαίου, Δωδεκανήσων κλπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Δημοφιλή στο Internet

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required