Γενικός Δείκτης:677.170.84%
EUR/USD: 1.1331

Νέα μάστιγα στα καύσιμα από την νοθεία στο υγραέριο κίνησης

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Της Μαριάννας Τζάννε

Η εκτίναξη των πωλήσεων του υγραερίου κίνησης που από 20.000 τόνους ετησίως το 2010, πέρυσι έφτασε τους 210.000 τόνους, αποτελεί μια καλή εξήγηση για την νέα γενιά λαθρεμπορίου καυσίμων που μαστίζει το τελευταίο διάστημα τις εταιρείες πετρελαιοειδών.

Σήμερα, υπολογίζεται ότι με υγραέριο κινούνται 230.000 οχήματα, αντιπροσωπεύοντας το 5% της συνολικής αγοράς καυσίμων. Επιπλέον, η μεγάλη απόκληση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης μεταξύ του υγραερίου κίνησης (60 ευρώ/τόνο) και του βιομηχανικού υγραερίου (430 /τόνο), εξέθρεψε τα φαινόμενα παραβατικότητας, προκαλώντας απώλειες σε φόρους για το κράτος που υπολογίζονται σε 40 εκατομμύρια ευρώ.

Πώς όμως οργανώνεται το λαθρεμπόριο στο υγραέριο κίνησης;

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες, ο γενικός διευθυντής της Coral Gas του ομίλου Motor Oil κ. Παναγιώτης Χαριτόπουλος, οι επιτήδειοι προμηθεύονται υγραέριο που προορίζεται για τη βιομηχανία, το οποίο πωλούν ως υγραέριο κίνησης με τεράστιο κέρδος αφού επιβαρύνονται με το χαμηλό συντελεστή του ΕΦΚ. Όπως αναφέρθηκε, με αυτή τη μέθοδο μπορεί να προκύψουν έσοδα έως και 7.500 ευρώ ανά βυτίο! Υπολογίζεται ότι το λαθρεμπόριο με το υγραέριο κίνησης φτάνει πλέον το 20% δήλωσε χθες ο κ. Χαριτόπουλος.

Η Coral Gas, ελέγχει το 31% της αγοράς που είναι το μεγαλύτερο μερίδιο στον τομέα του υγραερίου κίνησης, με πωλήσεις 38 εκατομμυρίων ευρώ πέρσι.

Χθες η Coral Gas παρουσίασε μια νέα συνεργασία για την αντιμετώπιση της νοθείας καυσίμου. Μέσω του δικτύου του ομίλου Motor Oil που αριθμεί 320 πρατήρια υγραερίου κίνησης, συνεργάζεται με την αμερικανική εταιρεία Authentix για την εισαγωγή ενός μοριακού ιχνηθέτη στο υγραέριο που έρχεται να διασφαλίσει την ποιότητα και την ποσότητα του υγραερίου κίνησης.

Όπως τονίστηκε, είναι η πρώτη εταιρεία του κλάδου στην Ευρώπη που χρησιμοποιεί τη σ

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required