Γενικός Δείκτης:847.36-0.35%
EUR/USD: 1.1212

ΔΟΕ: Η ακριβή ενέργεια επέστρεψε και απειλεί την παγκόσμια οικονομία

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Την ανησυχία του για τη δραματική αύξηση στις τιμές της ενέργειας εκφράζει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του, τη ώρα που οι τιμές του πετρελαίου, της βενζίνης και του άνθρακα να βρίσκονται σε πολυετή υψηλά.

«Η θέση μας είναι ότι η ακριβή ενέργεια επέστρεψε και ότι συνιστά απειλή για την παγκόσμια ανάκαμψη της οικονομίας», επισημαίνει η έκθεση.

Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» έχουν αυξηθεί πάνω από 25% φέτος, ωθώντας ορισμένους επενδυτές να βλέπουν την πιθανότητα της επιστροφής τους σε τριψήφια αύξηση πριν τα τέλη του έτους.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τον ΟΠΕΚ για την αύξηση των κοστών της βενζίνης. Ως αποτέλεσμα των αυξανόμενων τιμών ενέργειας, η ΔΟΕ αναπροσάρμοσε προς τα κάτω το outlook της ζήτησης για την επόμενη διετία. Τώρα αναμένει ότι η αύξηση της ζήτησης θα επιβραδυνθεί κατά 110.000 βαρέλια ημερησίως στα 1,3 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2018 και 1,4 εκατ. το 2019.

Σημειώνεται ότι η έκθεση της ΔΟΕ έρχεται λίγες εβδομάδες πριν οι ΗΠΑ επιβάλλουν τις κυρώσεις που έχουν προαναγγείλει κατά του Ιράν με την τιμή του μπρεντ να βρίσκεται πάνω από τα 80 δολ/βαρέλι.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required