Γενικός Δείκτης:776.4-0.26%
EUR/USD: 1.1206

Χωρίς Σταθάκη η συνάντηση με τους θεσμούς για τα ενεργειακά

  • ( UPD -24/01/2019 10:24 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Της Μαριάννας Τζάννε

Δεν θα παραστεί στην προγραμματισμένη συνάντηση με τους θεσμούς ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, η οποία πραγματοποιείται στην σκιά του προχθεσινού ναυαγίου του διαγωνισμού και στην απόφαση για παράταση υποβολής δεσμευτικών προσφορών έως τις 6 Φεβρουαρίου.

Οι πληροφορίες ότι στις επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια, οι θεσμοί επανέφεραν το θέμα της πώλησης των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ ως εναλλακτικό σχέδιο, διαψεύστηκαν προ ημερών από τον υπουργό, ωστόσο όσο μεγαλώνει το αδιέξοδο της αποεπένδυσης, ο κίνδυνος αυτός παραμένει ορατός. Οι ιδιώτες επενδυτές επιθυμούν διακαώς να υπάρξει μια αντίστοιχη εξέλιξη και δεν είναι τυχαίο ότι πριν ένα χρόνο, υπήρξαν συγκεκριμένες και δημόσιες τοποθετήσεις υποψηφίων που δήλωναν με σαφήνεια ότι χωρίς νερά η αποτυχία του διαγωνισμού είναι προδιαγεγραμμένη. Ωστόσο δεν έχουν κρύψει και τον κίνδυνο, εφόσον βγουν προς πώληση τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, αυτά να καταλήξουν σε πανίσχυρους διεθνείς παίκτες, οι οποίες θεωρείται βέβαιο ότι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και θα χτυπήσουν με υψηλά τιμήματα τις μονάδες.

Σε κινούμενη άμμο δείχνει να κινείται η κυβέρνηση και στο θέμα της αύξησης των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο άνοιξε τις προηγούμενες μέρες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μανόλης Παναγιωτάκης. Ο κ. Σταθάκης δεν δείχνει να μην συμμερίζεται τους προβληματισμούς του επικεφαλής της ΔΕΗ, ωστόσο αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής σε προεκλογική περίοδο καθίσταται ανεφάρμοστη επιλογή, για αυτό και αναζητούνται εναλλακτικά μέτρα ώστε οι όποιες αυξήσεις να έχουν την λιγότερο δυνατή επιβάρυνση για τους καταναλωτές. Σύμμαχοι της ΔΕΗ στην ανατίμηση των τιμολογίων εμφανίζονται να είναι και οι θεσμοί, οι οποίοι εκτιμούν ότι αύξηση των τιμολογίων σε συνδυασμό με τον περιορισμό της έκπτωσης συνέπειας του 15%, θα βελτιώσουν την χρηματοοικονομική εικόνα της Επιχείρησης και ταυτόχρονα θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις, ώστε να μετακινηθεί η χαμηλή τάση και προς άλλους προμηθευτές σε μια προσπάθεια να μειωθεί περεταίρω το ήδη υψηλό μερίδιο που κατέχει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η ΔΕΗ. Σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έχει μείνει πίσω και στο θέμα των ΕΛΠΕ και στο θέμα της ΔΕΠΑ και οι θεσμοί ζητούν να υπάρξει επιτάχυνση.

Για τα μεν πετρέλαια μετά και την συγκρότηση κοινοπραξιών από τις Glencore και Vitol, η υποβολή δεσμευτικών προσφορών μεταφέρεται για τον Μάρτιο. Για τη δε ΔΕΠΑ, εκκρεμεί ο νόμος για τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων, τον οποίο ο κ. Σταθάκης έχει υποσχεθεί να φέρει εντός των ημερών στην βουλή.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required