Γενικός Δείκτης:731.49-0.23%
EUR/USD: 1.1162

ΙΕΝΕ: Στα 45,5 δισ. ευρώ οι ενεργειακές επενδύσεις έως το 2027

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Της Μαριάννας Τζάννε

Το αστρονομικό νούμερο των 45.5 δισ. ευρώ έως το 2027 στον τομέα της ενέργειας, αρκεί η ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,5%, προβλέπει η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) για τον Ελληνικό Ενεργειακό Τομέα το 2019.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο επενδυτικό μπαράζ προβλέπεται να διαδραμαματίσει με 11 δισ. ευρώ η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων (ιδιωτικά και δημόσια εμπορικά κτίρια), 8,2 δισ. ευρώ η αιολική ενέργεια, 5,5 δισ. ευρώ τα φωτοβολταϊκά, 5,5 δισ. ευρώ η επέκταση του υπάρχοντος δικτύου και οι διασυνδέσεις των νησιών, 5 δισ. ευρώ οι έρευνες και στην παραγωγή υδρογονανθράκων και 3 δισ. ευρώ οι νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (φυσικού αερίου, λιγνιτικές και μεγάλα υδροηλεκτρικά) κ.α

Αξιοσημείωτο συμπέρασμα της έκθεσης του ΙΕΝΕ, αποτελεί το εύρημα για την μεγάλη εξάρτηση της χώρας μας από τις εισαγωγές ενέργειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα συνεχίζει να είναι βασικός εισαγωγέας ενέργειας, σε ποσοστό 73.6% όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 53.6%. Η χώρα μας έχει την έβδομη μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση στην ΕΕ, και την τρίτη υψηλότερη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μετά την Κύπρο και την Τουρκία.

Όπως επεσήμαναν χθες κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ο αντιπρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής και ο διευθυντής μελετών του Ινστιτούτου κ. Δημήτρης Μεζαρτάσογλου, είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε σταδιακή μείωση της ενεργειακής εξάρτησης έως το 2030 ώστε να προσεγγίσει η χώρα μας τον μέσο όρο της ΕΕ. Αυτό, μπορεί να επιτευχθεί μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, της μείωση του όγκου των εισαγόμενων καυσίμων καθώς και με την παράλληλη αύξηση της εγχώριας παραγωγής.

Στην έκθεση του ΙΕΝΕ, επισημαίνεται ότι το επόμενο έτος, με την έναρξη λειτουργίας του διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ θα διακινούνται μέσω της χώρας μας 13 με 14 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, ενώ το 2030 με την προσθήκη και των νέων αγωγών που σχεδιάζονται, αλλά και των τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου, ο όγκος μπορεί να φτάσει τα 30 δισ. κυβικά μέτρα αερίου, ο οποίος θα αντιστοιχεί τότε στο 6% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΕΝΕ κ. Παντελής Κάπρος επεσήμανε ότι η επίτευξη των στόχων για την εξοικονόμηση ενέργειας για το 2020 οφείλεται κυρίως στην οικονομική κρίση. Σχετικά με τη ΔΕΗ, η πρότασή του είναι να προχωρήσει γρήγορα η αναδιάρθρωση και οι λιγνιτικές δραστηριότητες να μεταφερθούν σε μια θυγατρική εταιρεία. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες να αποτελέσει την κύρια δραστηριότητα της Επιχείρησης!

 

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required