Γενικός Δείκτης:733.182.23%
EUR/USD: 1.1167

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Κορυφαία πρόκληση η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική

  • Print
Προσθήκη σχολίου

«Ο ρόλος που παίζει ο ΑΔΜΗΕ στην ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρισμού είναι δομικός ειδικά μετά τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό, ο οποίος αποτελεί και κομβικό σημείο για το μετασχηματισμό της εταιρείας από μια παλαιάς κοπής ΔΕΚΟ σε μια σύγχρονη επιχείρηση υπό δημόσιο έλεγχο» υποστήριξε ο κ. Μανούσος Μανουσάκης, πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ που εξήγησε ότι μπορεί να επιταχύνει σημαντικά την υλοποίηση έργων, συνεισφέροντας πολύ θετικά στην αγορά ηλεκτρισμού.

Ο ΑΔΜΗΕ θέλει να είναι πρωταγωνιστής και στη διαδικασία αύξησης των ΑΠΕ στη χώρα, ενώ παραθέτοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018 σημείωσε ότι παρατηρήθηκε αύξηση της κερδοφορίας και αύξηση των δαπανών για επενδύσεις. «Εργαζόμαστε για την επιτάχυνση των έργων που θα οδηγήσουν στην αλλαγή του ενεργειακού μίγματος που αποτελεί στόχο έως το 2030» εξήγησε.

«Εργαζόμαστε για την απεξάρτηση των νησιών από ρυπογόνες πετρελαϊκές μονάδες, ενώ η σύνδεση της Πελοποννήσου είναι ήδη συμβασιοποιημένη» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι είναι ένα έργο το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα αποτελεί τη μεγαλύτερη διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο.

Τη μεγαλύτερη πρόκληση αποτελεί η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική που θα είναι ένα συγκλονιστικά μεγάλο έργο όπως εξήγησε. «Θα διασφαλίσει τη σταθερή ηλεκτροδότηση, με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που θα έχει ολοκληρωθεί το 2022 και θα μετατρέψει την Κρήτη σε ενεργειακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου» δήλωσε προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Μανουσάκης, η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection» στην οποία η ΡΑΕ έχει αναθέσει τη χρηματοδότηση και κατασκευή της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης, προετοιμάζει με εντατικούς ρυθμούς τόσο την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παραχώρηση ποσοστού έως 49% των μετοχών της σε στρατηγικούς εταίρους από τον ευρωπαϊκό κλάδο Μεταφοράς Ενέργειας, όσο και τα τεύχη διακήρυξης των διεθνών διαγωνισμών για τα υποθαλάσσια καλώδια και τους σταθμούς μετατροπής σε Κρήτη και Αττική.

«Πολύ σύντομα θα έχουμε νέα να ανακοινώσουμε, καθώς αναμένουμε ανταπόκριση από εταιρείες εγνωσμένης εμβέλειας, εμπειρίας και αξίας. Στόχος μας είναι να αναδειχθεί η «Αριάδνη» σε πρότυπο διεθνούς συνεργασίας, σε εταιρεία που θα συμβολίζει τη νέα εποχή όχι μόνο του ΑΔΜΗΕ, αλλά και της ελληνικής οικονομίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μανουσάκης.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required