Γενικός Δείκτης:754.36-1.6%
EUR/USD: 1.17

Εκδόσεις Παρισιάνου: Με νέες επενδύσεις στον κλάδο του βιβλίου

  • Print
Προσθήκη σχολίου


Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Πρόκειται για την κορυφαία εταιρεία στο ιατρικό – επιστημονικό βιβλίο. Μια ιστορική επιχείρηση του κλάδου των εκδόσεων που αθόρυβα και με επαγγελματισμό κατορθώνει να δημιουργεί προϊόντα ποιότητας που αντιστέκονται στην ευκολία των καιρών που ζούμε.

Σε πείσμα μιας πολιτικής που χτυπά τον κλάδο του βιβλίου οι εκδόσεις Παρισιάνου εξακολουθούν να επενδύουν, να αναπτύσσουν εκτός των εκδόσεων τους και βιβλιοπωλεία καθώς κι έναν νέο πολυχώρο στις εγκαταστάσεις τους στη Μεταμόρφωση. Το τελευταίο διάστημα οι επιστημονικές αυτές εκδόσεις γίνονται πιο εξωστρεφείς ξεκινώντας πλήθος εκδόσεων και σε άλλα αντικείμενα όπως τη λογοτεχνία, την εκλαϊκευμένη επιστήμη, τα παιδικά βιβλία, τις εκδόσεις για γονείς κ.ά. Η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας κα. Μαργαρίτα Παρισιάνου μας μίλησε για την προσπάθεια της και για τις νέες επενδύσεις στον παραμελημένο – δυστυχώς – για τη χώρα μας εκδοτικό χώρο.

1. Θα θέλαμε ένα ιστορικό της δραστηριότητας των εκδόσεών σας. Πότε ιδρυθήκατε ως εταιρεία, ποια τα κεντρικά πρόσωπα αυτής της προσπάθειας ποια η πορεία στο χρόνο της επιχείρησης και πότε εσείς προσωπικά ξεκινάτε τη δράση σας.

Η ιστορία των Εκδόσεων Παρισιάνου ξεκινά το 1949. Τα πρώτα χρόνια της εταιρείας συμπίπτουν με τις προσπάθειες της ελληνικής μεταπολεμικής κοινωνίας να ορθοποδήσει και να προκόψει.
Οι ιδρυτές των εκδόσεων, ο αείμνηστος Γρηγόρης Παρισιάνος και η σύζυγός του Μαρία Παρισιάνου, χάρη στην εργατικότητα, τη διορατικότητα και τον δυναμισμό τους, ανέδειξαν γρήγορα την εταιρεία στον κορυφαίο εκδοτικό οίκο επιστημονικών και ιδίως ιατρικών συγγραμμάτων.
Οι Εκδόσεις Παρισιάνου συνεργάστηκαν με όλους σχεδόν τους Έλληνες καθηγητές Ιατρικής, τα συγγράμματα των οποίων εξέδιδαν, και σε επαφή με τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού πρωτοστάτησαν στη μετάφραση έργων αναφοράς, εμπλουτίζοντας την ισχνή μέχρι τότε ελληνική ιατρική βιβλιογραφία. Μάλιστα, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η επωνυμία των εκδόσεων έφτασε να είναι σχεδόν συνώνυμη του σοβαρού ιατρικού βιβλίου.
Ήδη από τη δεκαετία του '80, η σημερινή διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας κ. Μαργαρίτα Παπαηλιού-Παρισιάνου εμπλέκεται ενεργά στην παραγωγή των βιβλίων, επιμελούμενη προσωπικά πληθώρα εκδόσεων. Το 2000 ιδρύεται η Παρισιάνου Α.Ε., η οποία αναλαμβάνει να συνεχίσει το έργο του Γρηγόρη και της Μαρίας Παρισιάνου και να οδηγήσει τον εκδοτικό οίκο στον 21ο αιώνα.
Σήμερα, η Παρισιάνου Α.Ε. εξακολουθεί την πορεία της, πιστή στις αρχές των ιδρυτών της. Έχουμε διευρύνει τη θεματολογία των εκδόσεών μας, καλύπτοντας σχεδόν όλους τους τομείς των θετικών επιστημών, ενώ σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς μας αφορά τον γενικό αναγνώστη και το καλό παιδικό βιβλίο.

2. Ποιο το σημερινό προφίλ των εκδόσεων Παρισιάνου;
Βασικός άξονας της δραστηριότητάς μας παραμένει ασφαλώς το ιατρικό και το επιστημονικό βιβλίο. Κύριο μέλημά μας είναι ο περαιτέρω εμπλουτισμός της σχετικής ελληνικής βιβλιογραφίας, ώστε να συμβαδίζει με τις ταχύτατες εξελίξεις της σύγχρονης επιστήμης. Φιλοδοξούμε να καλύψουμε τυχόν κενά της και να παράσχουμε στην ακαδημαϊκή νεότητα και στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας βιβλία αναφοράς.
Στον κλάδο των γενικών εκδόσεων από την άλλη, σκοπός μας είναι να αποκριθούμε στις σύγχρονες ανάγκες του γενικού πλην απαιτητικού αναγνώστη, για τον οποίο το διάβασμα είναι διαδικασία επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας με την υψηλότερη έννοια του όρου.
Η Παρισιάνου Α.Ε. διαθέτει επί του παρόντος τρία βιβλιοπωλεία, δύο στην Αθήνα –στου Γουδή και στο κέντρο– και ένα στη Θεσσαλονίκη, καθώς και ιδιόκτητες τυπογραφικές εγκαταστάσεις στη Μεταμόρφωση.
Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγχουμε ποιοτικώς κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, από την αρχή μέχρι το τέλος, και μπορούμε να εγγυηθούμε στους συγγραφείς που μας εμπιστεύονται τα βιβλία τους ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα.
Προσφάτως ανακαινίσαμε και τον Πολυχώρο των εκδόσεών μας στη Μεταμόρφωση, στον οποίο φιλοξενούμε θεατρικές παραστάσεις για παιδιά βασισμένες σε σειρές βιβλίων μας.
Η επιχείρηση απασχολεί δυναμικό της τάξεως των σαράντα (40) ατόμων.

3. Ο χώρος του βιβλίου εδώ και καιρό αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων. Ποια είναι τα σημαντικότερα σύμφωνα με τη δική σας γνώμη και κατά πόσο υπάρχει πολιτική παροχής βοήθειας στον κλάδο από τις εκάστοτε κυβερνήσεις;

Σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, ένας από τους πρώτους χώρους που πλήττεται είναι ασφαλώς ο χώρος του βιβλίου. Κατά τα τελευταία έτη είδαμε να αλλάζει σημαντικά και ταχύτατα το εκδοτικό τοπίο. Το ούτως ή άλλως περιορισμένο αναγνωστικό κοινό, συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο. Το ποιοτικό βιβλίο βάλλεται από παντού.
Πέρα από τους ειδικούς λόγους, στους οποίους δεν θα ήθελα να επεκταθώ και έχουν να κάνουν με συγκεκριμένες παθογένειες της ελληνικής βιβλιαγοράς, πρώτο και κύριο ζήτημα είναι, επαναλαμβάνω, το περιορισμένο αναγνωστικό κοινό.
Πρόκειται λοιπόν πρωτίστως για ζήτημα παιδείας της ελληνικής κοινωνίας εν όλω, η οποία δεν αγκαλιάζει το βιβλίο, δεν το θεωρεί μέρος της καθημερινότητάς της, δεν το έχει ταυτίσει με τη γόνιμη αναψυχή.
Σε επίπεδο πολιτείας τώρα, δυστυχώς δεν υπάρχει ουσιαστική «πολιτική βιβλίου». Η πολιτεία δεν επικουρεί αξιόλογες εκδοτικές προσπάθειες που συντελούν αποφασιστικά στην ποιοτική άνοδο του βιβλίου και συνακολούθως προσφέρουν υπηρεσία στον Έλληνα αναγνώστη. Πέραν τούτου, οι σχολικές και οι δημοτικές βιβλιοθήκες, βασικοί θεσμοί ανάπτυξης της φιλαναγνωσίας, δεν στηρίζονται. Ας μη μιλήσουμε δε για την απουσία των Ελλήνων εκδοτών και συγγραφέων στις αγορές του εξωτερικού. Σχεδόν το σύνολο της συγγραφικής παραγωγής των τελευταίων 200 ετών, όλη η σπουδαία παράδοση της νεοελληνικής γραμματείας, μένει ως εκ τούτου εγκλωβισμένη στα στενά όρια της γλώσσας μας, ενώ θα μπορούσε, με τη δέουσα αρωγή, να αποτελέσει ένα πρώτης τάξεως εξαγώγιμο προϊόν. Πληθώρα Ελλήνων συγγραφέων και επιστημόνων δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους συναδέλφους τους του εξωτερικού.

4. Σε τι ύψος φθάνουν οι πρόσφατες επενδύσεις σας σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και για ποιο λόγο έχετε επικεντρωθεί εκτός των δικών σας εκδόσεων και σε άλλες εκτυπωτικές εργασίες;

Οι Εκδόσεις Παρισιάνου έχουν ως βασικό γνώμονα την ποιότητα του βιβλίου, τόσο από την άποψη του περιεχομένου όσο και από αυτήν της μορφής. Γι' αυτό ακριβώς και έχουμε εκσυγχρονίσει πλήρως όλη την υλικοτεχνική μας υποδομή, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε επιτυχώς σε όλο το φάσμα των εκτυπωτικών αναγκών, από τις πιο απλές μέχρι τις πιο σύνθετες. Δεν είναι τυχαίο ότι για την εκτύπωση των βιβλίων τους εμπιστεύθηκαν το τυπογραφείο ορισμένοι από τους σημαντικότερους ελληνικούς εκδοτικούς οίκους.

5. Ποια τα μελλοντικά κι επενδυτικά σας σχέδια;

Το εκδοτικό τοπίο είναι εξαιρετικά ρευστό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος πολλά. Ωστόσο, οι Εκδόσεις Παρισιάνου φιλοδοξούν και ευελπιστούν να παραμείνουν μέσα στις υγιείς εκδοτικές δυνάμεις του τόπου. Βασικός πυλώνας της δραστηριότητάς μας θα εξακολουθήσει να είναι ασφαλώς το επιστημονικό βιβλίο, αλλά ετοιμάζουμε πληθώρα άλλων εκδόσεων με θεματολογία που εκτείνεται στη λογοτεχνία, την εκλαϊκευμένη επιστήμη, τα βιβλία για παιδιά και νέους γονείς κ.ά.
Παράλληλα το καινούριο μας εγχείρημα είναι οι θεατρικές παραστάσεις που πραγματοποιούμε σε σχολεία, οργανισμούς αλλά και στον Πολυχώρο μας στη Μεταμόρφωση βασισμένες σε σειρές παιδικών βιβλίων μας. Με την τελευταία μας θεατρική παράσταση «Η Φωτούλα που φωτίζει και τα δώρα της χαρίζει» ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των θεατών πέντε συναρπαστικές ιστορίες με θέμα τα παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές και αναπτυξιακές δυσκολίες καθώς και ζητήματα που συνδέονται με το οικογενειακό, σχολικό και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Δημοφιλή στο Internet

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required