Γενικός Δείκτης:769.9-0.5%
EUR/USD: 1.16

ΔΕΣΦΑ: Πάνω από 400 εκατ. το τίμημα της ιδιωτικοποίησης

  • ( UPD -12/10/2017 11:13 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Τα υπερδιπλάσια κέρδη του 2017 και η θετική συγκυρία στο αέριο ανεβάζουν τον πήχη

Της Μαριάννας Τζάννε

Το ισχυρό ταμείο που ανέρχεται σε πάνω από 170 εκατ. ευρώ, τα αναμενόμενα για φέτος υπερδιπλάσια κέρδη σε σχέση με πέρσι αλλά και οι διαθέσιμες υποδομές φυσικού αερίου όπως η Ρεβυθούσα, ανεβάζουν ψηλά το εκτιμώμενο τίμημα της πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ. Αρμόδιες πηγές τοποθετούν τον πήχη πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ που ήταν το ταβάνι της προηγούμενης διαγωνιστικής διαδικασίας με τους Αζέρους της Socar, χωρίς να αποκλείουν (οι πιο αισιόδοξοι) να ανέβει ακόμη και πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ.

Στελέχη της εταιρείας εκτιμούν ότι στην αύξηση του τιμήματος επιδρά και η θετική συγκυρία στην αγορά του φυσικού αερίου καθώς μηνιαίως η ζήτηση κινείται με ρυθμούς πάνω από 30%. Πέρσι ο ΔΕΣΦΑ διένειμε στους μετόχους του το 50% των κερδών. Για φέτος οι προβλέψεις αναφέρουν ότι ο ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί και να φτάσει ακόμη και το 80% ενώ ανοικτό παραμένει το θέμα της επιστροφής κεφαλαίου γεγονός που αν υλοποιηθεί μετά την πώληση του Διαχειριστή, ενδέχεται κατά ορισμένες πηγές να επηρεάσει και το τίμημα της πώλησης. Ο λόγος σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι ότι οι νέοι μέτοχοι έχουν μεγάλες πιθανότητες, αγοράζοντας το ΔΕΣΦΑ, από τα μερίσματα και τα ταμειακά διαθέσιμα να αποσβέσουν το τίμημα της εξαγοράς.

Χθες, πάντως που ήταν η πρώτη μέρα έναρξης του VDR (εικονική τράπεζα πληροφοριών) δεν προσήλθε κανείς από τους ενδιαφερόμενους, για να ζητήσει στοιχεία, προκειμένου να προχωρήσει το επόμενο στάδιο που είναι ο νομικός και ο οικονομικοτεχνικός έλεγχος. Αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και οι υποψήφιοι δεν ζητήσουν παράταση, τότε δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να υποβληθούν μέχρι τα τέλη του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι από τους έξι υποψήφιους μνηστήρες της αρχικής λίστας, στο παιχνίδι έχουν μείνει μόνο δύο: η ισχυρή κοινοπραξία των Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U, Fluxys S.A και N.V. Nederlandse Gasunie και η ισπανική εταιρία και διαχειριστής της Γαλικίας, η Regasificadora del Noroeste S.A.

Πέρσι τα έσοδα του ΔΕΣΦΑ ανήλθαν σε 206 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη τα 32,2 εκατ. ευρώ. Με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα χρήση, τα καθαρά κέρδη ενδέχεται να πλησιάσουν ακόμη και τα 90 εκατ. ευρώ.

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Δημοφιλή στο Internet

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required