Γενικός Δείκτης:761.911.26%
EUR/USD: 1.17

Έφεση του Δημοσίου κατά της ακύρωσης προστίμων €1,7 εκατ. στην «Ελληνικός Χρυσός»

  • ( UPD -13/01/2018 12:10 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Στην άσκηση έφεσης κατά των αποφάσεων με τις οποίες πρωτοδίκως ακυρώθηκαν πρόστιμα ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, που είχαν επιβληθεί στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., προχωρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, με επιστολή του στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ζητεί την άσκηση έφεσης κατά δύο αποφάσεων του 25ου Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, με τις οποίες ακυρώθηκαν τα πρόστιμα συνολικού ύψους 1.734.000 ευρώ στην εταιρεία.

Σύμφωνα με το  υπουργείο Περιβάλλοντος, τα πρόστιμα επιβλήθηκαν για σωρεία περιβαλλοντικών παραβάσεων  στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας και των Μαύρων Πετρών, τις οποίες δεν αμφισβήτησαν οι δικαστικές αποφάσεις.

Με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας, το παραπάνω πρόστιμο το οποίο είχε επιβληθεί στην εταιρεία τον Γενάρη του 2016 επί υπουργίας Πάνου Σκουρλέτη για εννέα παραβάσεις είχε ακυρωθεί.

Η εταιρεία ελέγχθηκε από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος από το 2013 έως και τα μέσα του 2014, αλλά οι εκθέσεις τους δημοσιοποιήθηκαν λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του 2015.

Ομως χρειάστηκε να περάσει άλλος ένας χρόνος για να επιβληθούν τα πρόστιμα και όπως έκρινε το δικαστήριο, «το χρονικό διάστημα (33 μήνες) που μεσολάβησε από την έναρξη της διενέργειας του ελέγχου μέχρι την έκδοση της προσβαλλόμενης πράξης υπερβαίνει, κατά την κρίση του δικαστηρίου, τον εύλογο χρόνο εντός του οποίου όφειλε η διοίκηση να ολοκληρώσει την περιβαλλοντική επιθεώρηση». Το δικαστήριο, μάλιστα, υπέδειξε στο υπουργείο Περιβάλλοντος ότι βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας (Οδηγία 2010/75/ΕΕ) «κατά την καθιέρωση από τα κράτη-μέλη συστήματος περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων πρέπει να εξασφαλίζεται η διάθεση επαρκούς προσωπικού με ικανότητες και προσόντα που απαιτούνται για την αποτελεσματική διεξαγωγή των επιθεωρήσεων αυτών».

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Δημοφιλή στο Internet

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required