Γενικός Δείκτης:766.64-0.92%
EUR/USD: 1.17

Τρίτος γύρος για τον ΔΕΣΦΑ

  • ( UPD -16/04/2018 21:42 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Της Μαριάννας Τζάννε

Στον γ' γύρο θα κριθεί το αποτέλεσμα για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ με το ΤΑΙΠΕΔ να ζητά την κατάθεση βελτιωμένης πρότασης από τον πλειοδότη του διαγωνισμού την κοινοπραξία Snam-Fluxys-Enegas.

Για την εξέλιξη αυτή είχε γράψει το "newmoney" από τον προηγούμενη εβδομάδα, καθώς ήταν ο επικρατέστερος δρόμος για να ανέβει περαιτέρω το τίμημα του διαγωνισμού. Το γεγονός ότι παρατείνεται η αγωνία για το ΔΕΣΦΑ, επιβεβαιώνει ότι η προσφορά που υποβλήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ ήταν κάτω από την αποτίμηση του αναξάρτητου συμβούλου. Είναι σίγουρα όμως "σημαντικά" πάνω από τα 500 εκ. ευρώ όπως σχολίαζαν το πρωί αρμόδιες πηγές που πρόσκεινται στην πλειοδότρια κοινοπραξία. Σημειωτέον, ότι αποτίμηση του ΔΕΣΦΑ έχουν πραγματοποιήσει και τα ΕΛΠΕ, τα οποία πουλούν την συμμετοχή τους στην εταιρεία που ανέρχεται σε 35%, χωρίς να είναι σαφές σε ποιο βαθμό μπορεί να επηρεάσει την πορεία της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Πριν από λίγο ανακοινώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και σε συνεργασία με την Ελληνικά Πετρέλαια, προέβη στην αποσφράγιση των φακέλων των βελτιωμένων οικονομικών προσφορών που υπέβαλαν τα δύο επενδυτικά σχήματα: κοινοπραξία εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A και η οι Regasificadora del Noroeste S.A., Reganosa Asset Investments S.L.U., S.N.T.G.N. Transgaz S.A. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD), για την απόκτηση του 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας, ζητήθηκε από την Κοινοπραξία εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A., η οποία υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά, να υποβάλει περαιτέρω βελτιωμένη οικονομική πρόταση, η οποία θα αξιολογηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και από τα αρμόδια όργανα της ΕΛΠΕ.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Δημοφιλή στο Internet

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required