Γενικός Δείκτης:778.420.64%
EUR/USD: 1.1247

ΔΕΗ: Μέχρι τις 31 Μαϊου θα έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση του 40% του λιγνίτη

  • ( UPD -17/04/2018 18:01 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Mέχρι τις 31 Μαϊου προβλέπεται να έχει προκηρυχθεί ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για την πώληση του 40% της ΔΕΗ και να ολοκληρωθεί μέσα σε έξι μήνες από την έγκριση της Ευρωπαικής Επιτροπής.

Την διαδικασία θα επιβλέψει ανεξάρτητος σύμβουλος που θα πληρώσει η ΔΕΗ και θα λειτιουργεί ως εντολοδόχος παρακολούθησης για λογαριασμό της ΕΕ. Για την ίδια χρονική περίοδο, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που καταρτίστηκε για να υλοποιηθεί η διαδικασία της αποεπένδυσης και πρόκειται να κατατεθεί εντός των ημερών στη Βουλή, προβλέπεται να έχει συγκληθεί και το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, προκειμένου να εγκρίνει τους όρους της απόσχισης και τις αντίστοιχες λογιστικές καταστάσεις.

Το βασικό ζητούμενο για τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Ωστόσο, το νομοσχέδιο προβλέπει πάγωμα απολύσεων όσων εργαζομένων παραμείνουν στις μονάδες που θα πουληθούν για έξι χρόνια. Οι τελευταίοι όμως θα χρειαστεί να μεταφερθούν σε ένα "νέο εργασιακό καθεστώς" που όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, θα διέπεται από την εργατική νομοθεσία και τον κανονισμό εργασίας που θα καταρτιστεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Η ΔΕΗ δεν θα μπορεί να επαναπροσλάβει το προσωπικό των δύο εταιρειών πριν περάσουν δύο χρόνια. Οι ενδιαφερόμενοι για την εξαγορά των δύο θυγατρικών της ΔΕΗ θα μπορούν να καταθέσουν προσφορές είτε για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών και των δύο εταιριών, είτε για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών μίας από αυτές.

Η διαδικασία της απόσχισης θα προχωρήσει με μία σειρά από νομικές παρεκκλίσεις για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ενώ το νομοσχέδιο προβλέπει πλήρη αδειοδότηση για τη λειτουργία των μονάδων έως και τα τέλη Δεκεμβρίου 2018.

Αφού υπογραφεί η σύμβαση αγοροπωλησίας, θα ακολουθήσει η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, προτού καταβληθεί στη ΔΕΗ το τίμημα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση δύο θυγατρικών της ΔΕΗ, μία με τα προς πώληση περιουσιακά της στοιχεία στον Βορρά και μία για εκείνα του Νότου. Στις νέες εταιρείες θα μεταφερθεί το απαραίτητο προσωπικό ώστε να λειτουργούν κανονικά τα εργοστάσια και τα ορυχεία. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα μετακινηθούν σε άλλες θυγατρικές του ομίλου της ΔΕΗ ή θα μπορούν να ωφεληθούν από πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required