Γενικός Δείκτης:705.2-1.04%
EUR/USD: 1.17

ΟΠΑΠ: Στα 6 δισ. ευρώ η παράνομη αγορά τζόγου

  • Print
Προσθήκη σχολίου

του Δημήτρη Παφίλα

Tα δικαιώματα του ΟΠΑΠ για την on- line αγορά στοιχήματος υπενθύμισε χθες ο Πρόεδρος της ΟΠΑΠ κ. Καμίλ Ζίγκλερ τονίζοντας τα τεράστια έσοδα που χάνει το Δημόσιο απο τις παράνομες εταιρείες. Ερωτώμενος κατά την γενική συνέλευση είπε ότι ο ΟΠΑΠ διαθέτει το αποκλειστικό δικαίωμα, γι αυτό η επικείμενη ρύθμιση θα πρέπει να λάβει αυτό ως δεδομένο. Υπολόγισε δε τον τζίρο της παράνομης αγοράς τζόγου σε 6 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει πάνω απο 400 εκατ. ευρώ σε φόρους. “Ο ΟΠΑΠ πραγματοποιεί το 75% του τζίρου και αποδίδει πάνω από 450 εκατ. ευρώ σε φόρους.

Στην ίδια συνέλευση ο ΟΠΑΠ, η διοίκηση εξέφρασε τον προβληματισμό της για τον Ιππόδρομο, καθώς όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΟΠΑΠ κ. Σπύρος Φωκάς “η Φίλιππος Ένωση έχει εκτραπεί  των θεσμικών αρμοδιοτήτων της. Η Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΠΑΠ έδωσε χθες το «πράσινο φως» για την καταβολή πρόσθετου μερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2017.Μαζί με το προμέρισμα των 0,10 ευρώ ανά μετοχή που έχει ήδη διανεμηθεί, το συνολικό μέρισμα ανέρχεται σε 0,40 ευρώ ανά μετοχή.

Στην τοποθέτησή του προς τους μετόχους της εταιρείας, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΟΠΑΠ, Καμίλ Ζίγκλερ, αναφέρθηκε στα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα του 2017 επισημαίνοντας ότι ο ΟΠΑΠ κατάφερε να ενισχύσει τα έσοδα του, και να προωθήσει σημαντικά έργα και επενδύσεις, δημιουργώντας αξία για την εταιρεία, τους μετόχους και την ελληνική οικονομία συνολικά. Καθοριστικό ρόλο στη χρονιά που πέρασε έπαιξε η εισαγωγή νέων προϊόντων – και ιδιαίτερα των παιγνιομηχανημάτων (VLTs), των Virtual παιχνιδιών και των τερματικών αυτόματης εξυπηρέτησης στοιχηματισμού (SSBTs).

Συγκεκριμένα για το έργο των VLTs, ο κος Ζίγκλερ σημείωσε: «Πιστεύω πως η ανάπτυξη του δικτύου των VLTs βοηθά στην καταπολέμηση της παράνομης αγοράς στην Ελλάδα και στη διαφύλαξη των συμφερόντων του Δημοσίου και της κοινωνίας». Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίσθηκε και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Ντάμιαν Κόουπ, ο οποίος σημείωσε ότι «το 2017 ήταν μία ιστορική χρονιά, καθώς σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές και πραγματοποιήθηκε πρόοδος σε όλες τις στρατηγικές προτεραιότητες της εταιρείας. Τα νέα προϊόντα, η ανάπτυξη του δικτύου των VLTs, οι επενδύσεις στο δίκτυο των πρακτορείων ΟΠΑΠ και η πρωτοβουλία τεχνολογικού μετασχηματισμού της εταιρείας αποτελούν ισχυρά θεμέλια για την υλοποίηση του Οράματος 2020 της εταιρείας».

Ειδικότερα, η ανάπτυξη του δικτύου των VLTs προχωρά με βάση τον σχεδιασμό της εταιρείας, με σχεδόν 11.800 παιγνιομηχανήματα να λειτουργούν ήδη σε gaming halls και πρακτορεία ΟΠΑΠ. Ο κύριος Κόουπ, αναφέρθηκε επίσης, στις θετικές επιδόσεις του στοιχηματικού χαρτοφυλακίου της εταιρείας, κυρίως λόγω της θετικής συνεισφοράς των Virtual παιχνιδιών και των SSBTs. Ήδη λειτουργούν 2.400 SSBTs σε πρακτορεία ΟΠΑΠ και ότι στόχος της εταιρείας είναι η λειτουργία 3.000-3.500 μηχανών έως το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Επίσης, αναφέρθηκε στη νέα online στοιχηματική πλατφόρμα που αναπτύσσει ο ΟΠΑΠ, η οποία θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του στοιχηματικού χαρτοφυλακίου του. Ακόμη, ο κύριος Κόουπ παρουσίασε τη σημαντική πρόοδο που συντελείται στο έργο του τεχνολογικού μετασχηματισμού του ΟΠΑΠ, το οποίο θα προσφέρει στην εταιρεία μεγαλύτερες λειτουργικές δυνατότητες και περισσότερο στρατηγικό έλεγχο.

Οι μέτοχοι συνεχάρησαν τη Διοίκηση της εταιρείας για τις επιδόσεις που σημειώθηκαν το 2017 και παράλληλα αναγνώρισαν ότι διαθέτει υψηλά πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης. Σε ερωτήσεις που τέθηκαν από την πλευρά τους, έλαβαν συγκεκριμένες απαντήσεις για όλα τα θέματα που άπτονται της δραστηριότητας της εταιρείας.

Online αγορά

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΟΠΑΠ Καμίλ Ζίγκλερ επεσήμανε ότι η εταιρεία κατέχει τα αποκλειστικά δικαιώματα στο διαδίκτυο και η επικείμενη ρύθμιση της αγοράς θα πρέπει να στηριχθεί και να σεβαστεί αυτό το δεδομένο. Ο ΟΠΑΠ κατέθεσε τις θέσεις του στην ανοιχτή διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης της ΕΕΕΠ και όπως τόνισε «ο ΟΠΑΠ δεν φοβάται τον δίκαιο και υγιή ανταγωνισμό».

Παράνομη δραστηριότητα

Όπως επεσήμανε ο κύριος Ζίγκλερ ο παράνομος τζόγος ξεπερνάει τη νόμιμη δραστηριότητα και υπολογίζεται στα επίπεδα των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στα κρατικά έσοδα και εκθέτοντας τους παίκτες σε σημαντικούς κινδύνους. Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΟΠΑΠ ανέδειξε τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλεται από το Κράτος και τις αρχές για την καταπολέμηση της μάστιγας του παράνομου τζόγου, τόσο στο επίγειο, όσο και το online περιβάλλον. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν αυξηθεί σημαντικά οι επιχειρήσεις κατά παράνομων καταστημάτων και έχουν κατασχεθεί 20.000 παράνομες μηχανές. Χαρακτηριστικά για το online περιβάλλον τόνισε ότι πρόκειται για «χαοτική κατάσταση» και η ρυθμιστική αρχή, ΕΕΕΠ, το τελευταίο μόνο διάστημα έχει αυξήσει κατακόρυφα τον αριθμό των εταιριών που συμπεριλαμβάνονται στη λεγόμενη blacklist– στοιχηματικά sites που παράνομα προσφέρουν υπηρεσίες- οι οποίες  πλησιάζουν τις 1100. Χαρακτήρισε δε ως ζούγκλα την κατάσταση που επικρατεί αυτή την  στιγμή στην αγορά, κάτι που δεν συμφέρει κανέναν.

Εξελίξεις στον Ιππόδρομο

Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στον ιππόδρομο και την Φίλιππο Ένωση, ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΑΠ, Σπύρος Φωκάς επεσήμανε ότι «δυστυχώς το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΦΕΕ έχει εκτραπεί των θεσμικών του αρμοδιοτήτων και η κατάσταση που επικρατεί είναι ανεπίτρεπτη. Η εταιρεία από την πλευρά της θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της».

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Δημοφιλή στο Internet

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required