Γενικός Δείκτης:844-1.09%
EUR/USD: 1.1245

ΕΛΠΕ: Αγωγή για αποζημίωση €32 εκατ. από τα Σκόπια

  • ( UPD -11/01/2019 16:42 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Αγωγή κατέθεσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια στις αρχές Δεκεμβρίου εναντίον της κυβέρνησης των Σκοπίων διεκδικώντας ως αποζημίωση 32 εκατ. ευρώ, για αθέτηση της συμβατικής υποχρέωσης της σκοπιανής κυβέρνησης σε σχέση με την προμήθεια καυσίμων προς την θυγατρική των ΕΛΠΕ, ΟΚΤΑ. Αρμόδιες πηγές θέλουν τα ΕΛ.ΠΕ να επέλεξαν τη δικαστική οδό καθώς θα έχαναν το σχετικό δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Όπως αναφέρουν, η εταιρεία ανεξάρτητα από την προσφυγή θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό με την κυβέρνηση των Σκοπίων.

Συγκεκριμένα, η υπόθεση έχει να κάνει με σύμβαση του 1999 μεταξύ των δύο μερών για την υποχρεωτική αγορά από τη γειτονική χώρα μίνιμουμ ποσοτήτων 500.000 τόνων ετησίως μαζούτ. Η συμφωνία με 20ετή διάρκεια συνόδευσε την εξαγορά του διυλιστηρίου ΟΚΤΑ από τον ελληνικό πετρελαϊκό όμιλο.

Το 2004, τα ΕΛ.ΠΕ είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και το 2007 είχαν πετύχει απόφαση αποζημίωσης 52 εκατ. ευρώ από το Διαιτητικό Δικαστήριο του Παρισιού για τη μη εκπλήρωση συμβατικών υποχρεώσεων από τη μεριά των Σκοπίων.

Η ελληνική εταιρεία προσέφυγε πριν το τέλος του 2018 ξανά στη Δικαιοσύνη καθώς το κράτος της ΠΓΔΜ δεν τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις ούτε την περίοδο 2008 – 2011. Το ποσό που διεκδικούν ανέρχεται στα 32 εκατ. δολάρια. 

Οι διαφορές ΕΛΠΕ–Σκοπίων αναμένεται να γεφυρωθούν πιο γρήγορα με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα κοινοβούλια της ΠΓΔΜ και της χώρας μας, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required