Γενικός Δείκτης:776.4-0.26%
EUR/USD: 1.1216

Πρόστιμο €570 εκατ. στη Mastercard από την Κομισιόν

  • ( UPD -22/01/2019 14:30 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε σήμερα πρόστιμο 570 εκατομμυρίων ευρώ στη Mastercard επειδή «αύξησε τεχνητά τα κόστη των πληρωμών με κάρτα, σε βάρος των καταναλωτών και των εμπόρων της ΕΕ».

Φρουρός του ανταγωνισμού στην ΕΕ, η Κομισιόν ανακοίνωσε πως η Mastercard «εμπόδισε την πρόσβαση εμπόρων στις διασυνοριακές υπηρεσίες πληρωμής με κάρτα», παραβιάζοντας έτσι τους κανόνες περί κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης.

"Με την παρεμπόδιση των εμπόρων από τις αγορές τους για καλύτερες συνθήκες που προσφέρουν οι τράπεζες σε άλλα κράτη μέλη, οι κανόνες της Mastercard αύξησαν τεχνητά το κόστος πληρωμών με κάρτα, βλάπτοντας τους καταναλωτές και τους λιανοπωλητές στην ΕΕ", δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού Margrethe Vestager.

Η Επιτροπή χορήγησε στη Mastercard μείωση 10% επί του προστίμου για τη συνεργασία με την έρευνά της.

Το πρόστιμο είναι το τελευταίο σε μια σειρά ενεργειών κατά την τελευταία δεκαετία που η Επιτροπή, ενεργώντας ως ρυθμιστής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας για την 28μελή Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει λάβει για να μειώσει τα τέλη καρτών για τους εμπόρους.

Για παράδειγμα, προέβη σε κινήσεις για να πάρει νομικές δεσμεύσεις από τη Visa Europe για τον περιορισμό των επιπέδων διατραπεζικών τελών για όλες τις συναλλαγές χρεωστικών και πιστωτικών καρτών εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required