Γενικός Δείκτης:836.78-0.86%
EUR/USD: 1.1293

Ευρωπαϊκό εμπάργκο στην Huawei επιχειρούν οι ΗΠΑ

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ευρωπαϊκή Ένωση ως την κορυφαία προτεραιότητά τους στην παγκόσμια προσπάθειά τους να πείσουν τους συμμάχους να μην αγοράζουν εξοπλισμό Huawei για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας νέας γενιάς, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ την Τρίτη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, μετά από συναντήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη βελγική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, αξιωματούχοι των ΗΠΑ πρόκειται να μεταδώσουν μήνυμα σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, δήλωσε ο αξιωματούχος.

"Λέμε ότι πρέπει να είμαστε πολύ, πολύ προσεκτικοί και προτρέπουμε τις άλλες χώρες να μην βιαστούν και υπογράψουν συμβάσεις με προμηθευτές που δεν έχουν εμπιστοσύνη από χώρες όπως η Κίνα", συμπλήρωσε.

Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό για κατασκοπεία - μια ανησυχία που η Huawei Technologies Co. απορρίπτει ωςι αβάσιμη. Η προσπάθεια να παραγκονιστεί η Huawei στην Ευρώπη, μία από τις μεγαλύτερες αγορές της, είναι πιθανό να εμβαθύνει τις εμπορικές τριβές μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Η Ουάσινγκτον χρησιμοποιεί "πολλαπλές μεθόδους", όπως ανέφεραν οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών με τη συμμαχία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και σε διεθνή συνέδρια στη Βαρκελώνη και το Μόναχο: "Η Ευρώπη είναι σίγουρα αυτό όπου θεωρούμε την κορυφαία προτεραιότητα".

Η τεχνολογία της Huawei χρησιμοποιείται ευρέως στην Ευρώπη, αλλά η προσπάθεια των ΗΠΑ στοχεύει στον εξοπλισμό της νέας κινητής τεχνολογίας πέμπτης γενιάς (5G), η οποία υπόσχεται να συνδέει τα πάντα, από οχήματα μέχρι τα εργοστάσια, σε πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες.

Αν και η Ουάσιγκτον έχει απαγορεύσει σε μεγάλο βαθμό στην Huawei να προμηθεύει την αμερικανική κυβέρνηση και τους εργολάβους της, βλέπει τις προηγμένες ευρωπαϊκές προετοιμασίες για δίκτυα 5G ως ένα κίνδυνο ασφάλειας, που θα μπορούσε επίσης να θέσει σε κίνδυνο τις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Η συνεργασία από έναν μη αξιόπιστο προμηθευτή, όπως η Huawei ή η ZTE, θα έχει κάθε είδους συνέπειες για την εθνική σας ασφάλεια και ... αφού είμαστε στρατιωτικοί σύμμαχοι με σχεδόν όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και για την εθνική μας ασφάλεια", δήλωσε ο αξιωματούχος.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required