Γενικός Δείκτης:725.56-0.81%

Έτοιμος ο Τραμπ να υπογράψει διάταγμα για μπλόκο στις κινεζικές ZTE, Huawei

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Εντός της επόμενης εβδομάδας ετοιμάζεται ο Αμερικανός πρόεδρος να υπογράψει προεδρικό διάταγμα, με  το οποίο θα απογορεύει στις αμερικανικές εταιρείες τηλεφωνίας να αγοράζουν και να χρησιμοποιούν κινεζικό τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, όπως μετέδωσε αργά τη νύχτα της Πέμπτης το Politico, επικαλούμενο τρεις πηγές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το διάταγμα αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από μια σημαντική βιομηχανική διάσκεψη, την MWC Barcelona, που ξεκινά στις 25 Φεβρουαρίου, με στόχο να τονιστεί η σημασία της κυβερνοασφάλειας σε μελλοντικά συμβόλαια υψηλής τεχνολογίας.

Πρόκειται για μία πολυναμενόμενη κίνηση, η οποία στρέφεται ουσιαστικά κατά των Huawei και ZTE, δύο κινεζικών εταιρειών που πρωταγωνιστούν στην ανάπτυξη δικτύων ασύρματης επικοινωνίας και επιδιώκουν να πάρουν κεφάλι στην κούρσα για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G).

H Ουάσιγκτον κατηγορεί τις κινεζικές εταιρείες για κατασκοπεία εκ μέρους του Πεκίνου και φέρεται να έχει ζητήσει και από συμμάχους χώρες να βάλουν φρένο στην αγορά κινεζικού τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Βρετανία, υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα να αναπτύξουν δίκτυα 5G.

Η Huawei γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει μπει στο στόχαστρο των Αμερικανών και των συμμάχων τους, μετά και τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριάς της, αλλά και τις εξελίξεις στην Πολωνία, όπου στέλεχός της κρατείται για κατασκοπεία.

Εξάλλου, από το 2012, η Huawei που είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εξοπλισμού δικτύων στον κόσμο,έχει αποκλειστεί από την πώληση αυτών των προϊόντων στις ΗΠΑ. Η Κίνα και η Huawei,  έχουν επανειλημμένα αρνηθεί ότι υπάρχει κίνδυνος για άλλες χώρες από τον εξοπλισμό  της εταιρείας και ισχυρίζονται ότι αυτές οι ινλησεις απο πλευράς ΗΠΑ οφείλονται στην πραγματικότητα σε φόβους ανταγωνισμού.

Πρόσφατα ο επικεφαλής της Huawei σχολίασε πως η κινεζική εταιρεία ετοιμάζεται να επενδύσει όπου είναι καλοδεχούμενη.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required